CRVENI PLANET

NASA objavila interaktivni video panorame Marsa

Otkako je sletio na površinu Marsa 18. februara, Perseverance je bio prilično zauzet

Otkako je sletio na površinu Marsa 18. februara, Perseverance je bio prilično zauzet. AGENCIJE

A. F.

13.6.2021

NASA-in rover "Perseverance", koji istražuje Mars, poslao je na Zemlju fascinantne fotografije koje prikazuje panoramu Crvenog planeta. U tim fotografijama visoke rezolucije posebno je to što obuhvaćaju pogled na okolicu rovera u krateru Jezero u širini od 360 stepeni.

Rover je fotografije snimio između 15. i 26. aprila, pa je na njoj moguće uočiti i mali helikopter "Ingenuity". Panorama, koju su stručnjaci u NASA-i sastavili od 992 individualne fotografije, nastala je zahvaljujući "desnom oku" roverove kamere. Kad se sve zbroji, na fotografiji su 2,4 milijarde piksela.

Što je tačno Perseverance vidio i čuo oko sebe, možete provjeriti i sami jer je NASA objavila interaktivni video i fotografiju po kojoj je moguće istraživati panoramu i naići na neka bitna mjesta poput mjesta slijetanja samog rovera.

Otkako je sletio na površinu Marsa 18. februara, "Perseverance" je bio prilično zauzet. Uspješno je otpustio helikopter "Ingenuity", snimio njegov prvi let, demonstrirao mogućnost stvaranja kisika iz atmosfere Marsa, snimio atmosferske zvukove i napravio više od 75.000 fotografija.

A to je samo početak. Tokom sljedećih mjeseci, najavili su iz NASA-e, "Perseverance" će istraživati površinu Marsa i uzeti prve uzorke tla koji će potom, u nekoj od sljedećih misija, biti dostavljeni na Zemlju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.