ŽELI SRUŠITI REKORD

Tinejdžerica kreće avionom na put oko svijeta

Tinejdžerica će putovanje financirati sama, uz pomoć sponzora, a nada se da će putovanje završiti za oko dva do tri mjeseca

A. Ka.

Zara Rutherford

Foto: Agencije


Belgijsko-britanska tinejdžerica, 19-godišnja Zara Rutherford, kreće na putovanje od 51.000 kilometara svojim ultralakim avionom Shark, najbržom mikroletjelicom na svijetu. Rutherford krči put djevojkama u STEM-u postavljajući rekord za najmlađu ženu koja će sljedeći mjesec samostalno letjeti svijetom.

Jednom kad završi, bit će najmlađa osoba koja će letjeti mikroletjelicom širom svijeta i najmlađa žena koja će samostalno letjeti oko svijeta. Trenutni svjetski rekord za potonje drži Shaesta Waiz koja je putovanje završila s 30 godina. Rutherford se nada da će nadahnuti druge da krenu njezinim stopama.

- Htjela sam letjeti oko svijeta. Neka me djevojke vide i pomisle: Voljela bih i ja letjeti jednog dana. U vazduhoplovstvu postoji razlika između muškaraca i žena. Dakle, moj je cilj približiti rekorde, a zatim se nadam da će i druge djevojke pokušati potući moj rekord, a onda se početi natjecati s dečkima - rekla je Rutherford u razgovoru za Reuters.

Njezini roditelji, Beatrice de Smet i Sam Rutherford, oboje su također piloti, iako je majka imala pomiješane osjećaje kad joj je kći najavila svoje planove.

- Kad mi je prvi put rekla za to, srce mi je poskočilo. Trebalo mi je malo vremena da probavim. A sada sam tako ponosna i potpuno, potpuno je podržavam - kazala je majka.

Tinejdžerica će putovanje financirati sama, uz pomoć sponzora, a nada se da će putovanje završiti za oko dva do tri mjeseca.

Više o temi Belgija

NEVRIJEME
Nove poplave pogodile Belgiju
NA VRH

Podijeli članak na