SAVJETI

Pet namirnica koje mogu pogoršati anksioznost

Izbjegavajte ih ako imate strahove

Anksioznost može utjecati na kvalitet života. Printscreen

E. Ag.

1.3.2023

Anksioznost može da utječe na kvalitet života, a osjećaj stalnog straha, zabrinutosti i brige mogu vas navesti da izbjegavate određene situacije, okupljanja, kao i da započnete s nezdravim navikama. Nutricionisti i psiholozi smatraju da na poboljšanje ili pogoršanje anksioznog stanja može utjecati i izbor hrane.

Veza crijeva i mozga naglašava međusobnu povezanost ova dva organa, što ukazuje da su crijeva i mozak u stalnoj dvosmjernoj komunikaciji i da zdravlje jednog direktno utječe na zdravlje drugog. Konkretno, naši crijevni mikrobi su ključna determinanta simptoma anksioznosti.

Uma Naido, psihijatar i stručnjak za ishranu, objašnjava koje namirnice treba da izbjegavate jer mogu dodatno da utječu na pojačanje simptoma anksioznosti.

Prerađena hrana

Upakovana hrana koju nalazimo na policama prodavnica sa dugačkim listama sastojaka i rokovima trajanja obično je prepuna prerađenih aditiva poput šećera i omega-6 masnih kiselina. Kada se konzumiraju prekomjerno, ovi sastojci hrane loše mikrobe u crijevima i s vremenom pogoršavaju upalu, a samim tim dovode i do stresa. Ova hrana je također lišena vitamina, minerala i vlakana koji jačaju mozak.

Bolji izbor je da prvo posegnete za cjelovitom hranom bogatom hranljivim materijama, poput svježeg ili smrznutog povrća i čistih proteina. Preporučuju se i pasulj, sočivo, druge mahunarke, losos, ostrige ili dagnje, leblebije.

Rafinisani šećeri

Da li ste znali da postoje još oko 262 imena za skrivene šećere koji se danas nalaze u prehrambenim proizvodima? Iako očekujete da će se oni naći u kolačima, pecivima, pahuljicama u kutijama i granola pločicama, ne mislite na šećer u kečapu, prelivu za salatu ili sosovima za tjestenine. Šećeri se čak mogu naći i u slanijim proizvodima kao što je pomfrit. Ukus ovih namirnica će privremeno zadovoljiti vaša nepca, ali se može nepovoljno odraziti na crijeva i mozak. Pošto je šećer supstanca koja izaziva zavisnost, što manje jedemo, manje ćemo za njim žudjeti.

Nutricionisti i psiholozi smatraju da na poboljšanje ili pogoršanje anksioznog stanja može utjecati izbor hrane. Printscreen

Industrijska ulja

Industrijalizacija prehrambene industrije dovela je do razvoja visoko prerađenih, jeftinih ulja. Ova ulja se obično proizvode od nusproizvoda najzastupljenijih usjeva u sistemu (kao što su kukuruz, sjeme grožđa, soja, suncokret i palma). Preradom ova ulja postaju bogata omega-6 masnim kiselinama i lišene omega-3. Višak omega-6 masnih kiselina u ishrani doprinosi višku inflamatornih molekula u cijelom tijelu, posebno u crijevima i mozgu. Izbjegavajte ova ulja tako što ćete smanjiti unos pakovane hrane i brze hrane. Za kuhanje kod kuće izaberite zdravije alternative kao što su ekstra djevičansko maslinovo ulje i ulje avokada.

Alkohol

Dok alkohol može pogoršati anksioznost, on nema isti efekt na sve. Ako konzumirate alkohol, činite to umjereno i koristite svoju tjelesnu inteligenciju da obratite pažnju na to kako se osjećate zbog alkohola. Ako se osjećate nervozno ili uznemireno kada pijete, onda alkohol nije za vas. I imajte na umu da alkohol ima i druge negativne utjecaje na vaše fizičko zdravlje.

Kafa

Kafa može pogoršati anksioznost, ali ne utječe kod svih na isti način. Obratite pažnju na nivo stresa nakon ispijanja kafe. Ukoliko se nakon ispijanja kafe pojave simptomi poput aritmije i pojačanog stresa, smanjite unos kofeina. Možete prijeći na alternative koji daju energiju, a neće povećati simptome anksioznosti, kao što su cijeđeni sokovi i određene vrste čajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.