POKUŠAJTE

Ove namirnice vam mogu potisnuti žudnju za šećerom

Zavisnost od šećera je postala jedna od glavnih prepreka u vođenju normalnog života i zdrave ishrane

Dajte sebi šansu. Facebook

E. Ag.

1.11.2023

Zavisnost od šećera je postala jedna od glavnih prepreka u vođenju normalnog života i zdrave ishrane, a i da budemo zdravi.

U nastavku pročitajte koje su to namirnice koje biste trebali konzumirati kako biste se riješili potrebe za šećerom i koje vam zapravo mogu smanjiti želju za njim.

Znamo da je najbitnija stvar u navikama i ne zaboravite da je svakoj navici potrebno vrijeme da se iskorijeni kako bi nastupila druga, tako da dajte sebi šansu za promjenu.

Ne očekujte da će sve preko noći nestati i da ćete ujutro biti regenerisani.

Voće

Voće je prirodni slatkiš jer sadrži prirodne šećere. Ali, ipak, dok dajete šansu novoj navici u eliminisanju šećera, istina je da voće može biti kapija ka tom putu. Birajte narandže, ananas ili bobičasto voće. Da biste se navikli, držite veliku činiju voća na kuhinjskom pultu, isijecite ga i držite u providnim posudama u frižideru, piše Ona.rs.

Uvijek se trudite da i u zamrzivaču imate kesu nekog voća kako biste mogli da iskoristite za smuti. Tako da, kad imate potrebu za šećerom, posegnite za voćem. Također, možete koristiti i suho voće poput kajsija ili smokava.

Jogurt

Zbog probiotika jogurt je nevjerovatan jer posjeduje dobre klice koje će izbalansirati bakterije u stomaku, a osim toga može uravnotežiti nivo šećera u krvi.

Ako ne možete da ga pijete čistog, ubacite neko voće i obavezno pogledajte da jogurt koji pijete ne sadrži mnogo šećera.

Kokosovo ulje

Određena ulja osiguravaju dobre masti koje su potrebne za tijelo. Blago slatkog okusa je i ono može smanjiti žudnju za šećerom. Pokušajte da ga što više uvodite u svoju ishranu jer će dati obroku suptilnu slatkoću, ali budite oprezni s količinom jer je bogato mastima s kojima ne treba pretjerivati.

Čaj od nane

Inače, biljni čajevi su odlični za smanjivanje žudnje za slatkišima, ali je čaj od nane na mjestu broj jedan zbog jakog okusa. Dok ga pijete, imat ćete osjećaj da pijete nešto slatko i ostavit će vam prijatan okus u ustima.

Osim toga, napunit će vam stomak pa ćete se osjetiti dovoljno siti da biste jeli bilo šta drugo. Ukoliko niste pretjerani ljubitelj, probajte s nekim drugim biljnim čajem s jačim okusom.

Batat (slatki krompir)

Iako u svom nazivu ima riječ "slatko", to i nije baš karakteristika ovog povrća. Ova namirnica je puna vlakana i kalija i sadrži dobre vrste ugljikohidrata i istina je da ima slatkast okus, više nego običan krompir.

Odlično se slaže sa puterom, pa ga možete spremiti u rerni s ovim dodatkom ili ga ispržiti kao pomfrit, piše "Organize yourself skinny".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.