ISTRAŽIVANJA

Izvrstan obrok za početak dana

Banana nam pruža trenutne, podržavajuće, krepke i hranjive količine energije

One nam pomaže da ostanemo u dobroj formi. Ilustracija

Z. K.

25.1.2021

Banane su voće puno kalija i zbog toga izvrsne za snižavanje krvnog pritiska, kao i vitamina B6, koji podstiče jačanje imunološkog sistema, a u svom sastavu posjeduje još fosfor, mangan, magnezij, vitamin A, folnu kiselinu i vitamin C.  Banana nam pruža trenutne, podržavajuće, krepke i hranjive količine energije. 

Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dvije banane dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90-minutni naporan rad.  Ovo tropsko voće je izvrstan obrok za početak dana. Pojedite bananu s čašom malomasnog mlijeka i šnitom integralnog hljeba za doručak i dat će vam dovoljno energije za novi dan. Također, možete pripremiti milk shake od banana. 

Ali energija nije jedino što nam banane daju. One nam pomaže da ostanemo u dobroj formi. Može nam pomoći u prevladavanju ili sprečavanju znatnog broja bolesti i stanja postajući tako sastavni dio naše dnevne prehrane. Banane pomažu kod liječenja depresije, anemije, zatvora, žgaravice, ublažavaju simptome PMS-a, poboljšavaju rad mozga i pomažu u smirivanju nervnog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.