PRIRODNI SPA TRETMAN

Zašto je hodanje po pijesku zdravo

Prema istraživanjima, hodanje po mekoj, neravnoj površini može sagorjeti jedan i po do dva puta više kalorija nego hodanje po ravnoj površini - trotoaru, asfaltu ili traci za trčanje

Dokazano je da hodanje po pijesku podstiče proizvodnju endorfina – hormona sreće. ILUSTRACIJA

A. F.

19.8.2022

Svi znaju koliko je plivanje blagotvorno za tijelo, ali postoji još jedna aktivnost na odmoru na kojoj će vam tijelo biti zahvalno - hodanje po pijesku.

Trening za nekoliko mišićnih grupa

Pošto je hodanje po pijesku neobično opterećenje za tijelo (osim ako, naravno, ne živite pored mora i radite to svaki dan), ono uključuje nekoliko grupa mišića ođednom. A ovo nisu samo stopala, gležnjevi i listovi, već i zadnjica, pa čak i stomak. Spora, ali duga šetnja pješčanom obalom učiniće vaše noge toniranijim i reljefnijim.


Efikasno sagorijevanje kalorija

Prema istraživanjima, hodanje po mekoj, neravnoj površini može sagorjeti jedan i po do dva puta više kalorija nego hodanje po ravnoj površini - trotoaru, asfaltu ili traci za trčanje. To je zbog činjenice da tijelo uključuje više mišića u rad. 

Dakle, nakon svega pojedenog za doručak, idite na jednosatnu šetnju duž obale - i gastronomski užici se neće odraziti na figuru.

Dobro raspoloženje

Dokazano je da hodanje po pijesku podstiče proizvodnju endorfina – hormona sreće. On ne samo da popravljaju raspoloženje i čini nas srećnim, već služi i kao odlična prevencija depresivnih stanja.


Prirodni spa tretmani

Pijesak je odličan prirodni piling. Kontakt stopala i pijeska podstiče cirkulaciju krvi i cirkulaciju limfe, a ovo je odlična prevencija edema, vaskularnih bolesti i proširenih vena. 

Osim toga, udišući morski vazduh, ispunićemo tijelo jodom koji je neophodan za ujednačenu i blistavu kožu.

Smanjenje stresa

U tjelesno orijentisanoj terapiji postoji koncept "uzemljenja" - ovo je kontakt tijela sa zemljom (u ovom slučaju sa pijeskom). 

„Uzemljenje“ vam omogućava da popunite rezerve energije, smanjite nivo stresa, stimulišete imuni sistem, pa čak i poboljšate kvalitet sna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.