KORISNO

Umirite grlo na sljedeće načine

Kada je kašalj prisutan duže od dvije sedmice, razumno je i potrebno da se obratite ljekaru radi dodatnih pregleda i testiranja

Med može ublažiti bol. Weldricks

Z. K.

28.1.2023

Malo je stvari u životu koje su dosadnije od upornog kašlja koji neće da prestane. Zato nije ni čudo što se vrlo često pitamo kako zaustaviti kašalj. Kada je kašalj prisutan duže od dvije sedmice, razumno je i potrebno da se obratite ljekaru radi dodatnih pregleda i testiranja.

U međuvremenu, ako ste tek počeli da istražujete kako zaustaviti kašalj, možete pokušati da umirite grlo na sljedeći način.

Ispiranje grla slanom vodom 

Za ublažavanje i zaustavljanje kašlja dobra je slana voda. Istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da slana voda umanjuje kašalj upravo zato što ubija bakterije, pomaže u izbacivanju sekreta i smanjuje bol. Pomiješajte pola kašičice kuhinjske soli s 2 dl tople vode. Ispirajte grlo do tri puta dnevno.

Čaj od đumbira 

Utvrđeno je da đumbir pomaže u smirivanju kašlja i ublažavanju upale grla, a pastile od đumbira se naširoko koriste u tu svrhu. Korijen đumbira također ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja su korisna u liječenju raznih stanja. Prelijte ključalom vodom nekoliko kriški svježeg đumbira, dodajte med po želji i uživajte u ispijanju ovog napitka.

Uvrstite med 

Kašljete, ali i žudite za nečim slatkim? Imate sreće. Znate li zašto? Zato što je utvrđeno da med pomaže u ublažavanju kašlja, bilo da se koristi samostalno ili kao dodatak čaju. Med, također, može ublažiti bol, ali može i da pomogne u borbi protiv virusnih infekcija. Samo dodajte dvije kašike meda u šolju tople vode ili vrućeg čaja.

Topla kupka 

Osim što vam pomaže da se oslobodite stresa nakon dugog dana, uživanje u vrućoj kupki može ublažiti simptome uobičajene prehlade te samim tim može zaustaviti i kašalj. Pitate se kako? Vlaga koju stvara para odlična je za otvaranje sinusa i razrjeđivanje i izbacivanje sekreta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.