KORISNO

Naučnici riješili misteriju: Zašto je ženama hladnije nego muškarcima

S evolucijske tačke gledišta, cilj je natjerati par da se malo udalji jedno od drugog kako bi svako mogao uživati u miru i tišini, rekao dr. Levin

Muškarci i žene različito osjećaju temperaturu. Fatherly

Z. K.

16.2.2023

Ako ste napolju i sunce počne da zalazi, žene su uvijek te koje će se prije požaliti da im je hladno. Naučnici su riješili misteriju i odgovorili na pitanje zašto je tako. Vjeruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osjećaju hladnoću jer to razdvaja spolove i sprečava sukobe parova.

Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju ugodno i toplo gnijezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima ne smeta toliko.

- Muškarci i žene različito osjećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko grijanja, nego upravo suprotno. S evolucijske tačke gledišta, cilj je natjerati par da se malo udalji jedno od drugog kako bi svako mogao uživati u miru i tišini - rekao je dr. Eran Levin s Univerziteta u Tel Avivu.

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe u ugodnom ćošku, dok se mužjaci šepure u prozračnim prolazima. Kod mnogih sisara, mužjaci više vole sjenku, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.