BROJNI DOKAZI

Moć koprive: Prirodni čistač organizma

Utvrđeno je da je list koprive koristan za smanjenje upala i bolova u zglobovima

Brojni su ljekoviti učinci koprive. Printscreen

E. Ag.

16.4.2023

Moderna nauka pronašla je brojne dokaze koji podupiru drevna vjerovanja o ljekovitim učincima koprive, kao bogatog izvora antioksidanasa koji smanjuju broj slobodnih radikala u našem tijelu.

Jedna šoljica listova koprive sadrži 37 kalorija, 2,4 grama proteina, 0,1 gram masti, 6,7 grama ugljenih hidrata 6,1 gram vlakana i 0,2 grama šećera.

Izvor kalcija i drugih minerala

Osim što su listovi koprive dobar izvor kalcija i drugih minerala koji mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti bubrega, osteoporoze i mnogih drugih ozbiljnih stanja, također su dobar izvor linolenske kiseline, kvercetina, željeza, magnezija i kalija. Vitamin C podupire imunološki sistem i štiti nas od raznih vrsta raka, a vitamin A neophodan je za zdravlje očiju. Osim toga, kopriva je naš moćan saveznik i kod mnogih drugih zdravstvenih stanja.

Utvrđeno je da je list koprive koristan za smanjenje upala i bolova u zglobovima. U jednoj studiji, 27 osoba koje su imale artritične bolove osjetilo je olakšanje primjenom lista koprive na zahvaćeno područje svaki dan tokom jedne sedmice.

Regulacija šećera u krvi

List koprive sadrži spoj nazvan UD-1 koji djeluje slično kao inzulin u tijelu. Iako su potrebna dodatna istraživanja, naučnici vjeruju da kopriva može pomoći u kontroli šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

Poboljšanje zdravlja dišnog sistema

Kopriva je od davnina omiljena u narodnoj medicini zbog svoje uloge u borbi protiv sezonskih alergija i drugih blažih respiratornih oboljenja. Studija na 98 učesnika koji su koristili liofilizirani list za svoje alergije zaista je otkrila značajne prednosti korištenja koprive.

Zdravlje prostate

List koprive može biti učinkovit tretman za određena stanja prostate, kao što je benigna hiperplazija prostate, oticanje prostate. Iako su potrebna dodatna istraživanja u ovom području, kliničko ispitivanje na 287 osoba s BPH otkrilo je značajno smanjenje veličine njihove povećane prostate nakon što su bili liječeni listom koprive.

Liječenje kožnih problema

Kopriva ima prirodna adstrigentna svojstva, a adstrigenti su izvrsni za liječenje problema s kožom, kao što su masna koža, suha, i upaljena koža uzrokovana ubodima insekata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.