HÄUSER ZUM LEBEN

U Beču otvoren prvi restoran prilagođen osobama s demencijom

Restoran "Zum Augenblick" (u trenu) se značajno razlikuje od uobičajenih restorana jer je specifično prilagođen ovoj ciljnoj grupi

U Beču otvoren restoran za osobe s demencijom. Fena

FENA

prije 3 dana

U austrijskoj prijestonici otvoren je prvi pop-up restoran za osobe s demencijom i njihove članove porodice. Ova inicijativa bečkih domova za penzionere i osobe s posebnim potrebama "Häuser zum Leben" pokazala se kao pun pogodak. Bilo da je u pitanju romantična večera s voljenom osobom ili porodični ručak, gosti mogu provesti kvalitetno vrijeme uz vrhunsku hranu po pristupačnim cijenama.

Restoran "Zum Augenblick" (u trenu) se značajno razlikuje od uobičajenih restorana jer je specifično prilagođen ovoj ciljnoj grupi. Pored posebno obučenog restoranskog osoblja, na raspolaganju je i medicinsko osoblje za eventualnu podršku i njegu. "Hrana je prilagođena našim korisnicima i može se, u slučaju poteškoća sa žvakanjem i gutanjem, naručiti usitnjena ili izmiksana", objašnjava Robert Guschelbauer, direktor sektora za gastronomiju. Važno je napomenuti da su stručnjaci iz različitih oblasti poput njege, ishrane i kuhinje, zajedno radili na ovom projektu. Uspjeh restorana također se može pripisati stručnjacima u istraživačkoj kuhinji doma kao i učenicima ugostiteljskih škola koji su dali svoj doprinos.

Gosti mogu birati između ekskluzivnih jela à la carte, koje priprema nagrađivani kuharski tim od svježih lokalnih sastojaka. Ponuda obuhvata vegetarijanska jela, mesne i riblje specijalitete, supe i desert. Tu je i muzička pratnja, a po potrebi i podrška osoblja za njegu.

Sada se planira proširenje ovog projekta na odabrane domove za penzionere širom Beča, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.