SUPTILAN ZNAK

Kako prepoznati natprosječno inteligentno dijete: Ovo neobično ponašanje ukazuje na to

Osim radoznalosti, odličnih ocjena, ranog čitanja i dobrog pamćenja

Jedan od tih znakova je poteškoća u slaganju s drugom djecom. Facebook

E. Ag.

10.10.2023


Svi roditelji žele da njihova djeca izrastu u sretne, uspješne i pametne ljude. Kako objašnjavaju stručnjaci, roditelji se često pitaju koliko je njihovo dijete inteligentno i na koji način mogu da prepoznaju da li je kojim slučajem nadarenije od svojih vršnjaka.

Iako znakovi poput velike radoznalosti, odličnih ocjena, ranog čitanja i dobrog pamćenja mogu biti neki od glavnih znakova natprosječne inteligencije kod djeteta, postoje i oni, nešto suptilniji simptomi koje velika većina roditelja ne zna da prepozna.

Jedan od tih znakova je poteškoća u slaganju s drugom djecom. Iako na prvu zvuči kontradiktorno, stručnjaci kažu da natprosječno inteligentnom djetetu zna da bude vrlo frustrirajuće družiti se s vršnjacima, jer često ne može da razumije zašto druga djeca ne mogu da ga prate, prenosi Index.hr.

Isto tako, brojne studije o ovoj temi otkrile su da nadarena djeca znaju da budu osjetljivija od svojih vršnjaka pa se lakše uznemire ili rastuže kada ih njihovi vršnjaci izostave iz određene aktivnosti ili ih kojim slučajem zadirkuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.