RIJEČ STRUKE

Pljuskavice su zarazne, posebno u prvim danima

Javlja se u vidu crvenih flekica u kojima se formiraju, kao kap rose, mjehurići napunjeni bistrom tečnošću, rekla dr. Vuković

Pljuskavice se javljaju u vidu crvenih flekica. Ilustracija

Piše: Z. Karić

22.4.2022

Pljuskavice su zarazna bolest koja se najčešće javlja kod djece, ali i kod odraslih osoba. Uzročnik ove bolesti je virus varicella zoster, koji spada u skupinu herpes virusa i iznimno je zarazan, a posebno u prvim danima. Iz ovog razloga najčešće nastupa epidemijski.


Pojava komplikacija

Prema riječima prim. dr. Gordane Vuković, specijalista pedijatar, pljuskavice su laganija infektivna dječija bolest, ali mogu oboljeti i stariji.

- Inkubacija bolesti traje od dvije do tri sedmice. Pljuskavice se javljaju u vidu crvenih flekica u kojima se formiraju, kao kap rose, mjehurići napunjeni bistrom tečnošću. Taj sadržaj nakon dan ili dva postaje mutan, a površina mjehurića na sredini se udubljuje. Svježi mjehurići stvaraju se od jedan do šest dana. Nakon nekoliko dana mjehurić se mijenja u krasticu, a ona otpada nakon pet do sedam dana - kaže dr. Vuković.


Dr. Vuković: Inkubacija traje do tri sedmice. Avaz

Dodaje kako uglavnom djeca prolaze bez nekih komplikacija. Međutim, kod starijih i djece mlađe od godinu mogu se pojaviti komplikacije kao što je meningitis, upala pluća...


Jak svrab

- Kod starije djece rijetke su komplikacije. Bolest je za njih više dosadna nego što je opasna. Jedini problem je jak svrab. Za smirenje svrbeža, ali i boli kod djece uglavnom se koristi tečni puder, PoxClin pjena ili puriced gel. Mjehurići se mažu pojedinačno, ali ako ih je jako puno onda se može mazati čitava površina kože – dodaje dr. Vuković.

Naša sagovornice ne preporučuje da djece izlaze napolje dok traje infekcija kako nebi neke još viruse pokupili ili se podhladili. Također, naglasila je da je važno pratiti gdje se ti mjehurići pojavljuju, jer nekada može da se pojavi i po ustima, a to je već opasniji oblik jer ide unutra.

Starije osobe

Pojava pljuskavica kod starijih osoba može biti opasna.

- Važno je kod starijih osoba da čim osjete prve simptome bolesti da se jave svom ljekaru, a po potrebi i infektologu – navela je dr. Vuković.

Jedna od komplikacija koja se može pojaviti je herpes zoster koji se manifetira prvo bolom uz duž nerva, pa onda mogu da izbijaju mjehurići ali jedan do drugog, grozdasti. Tim osobama se kao lijek daje vitamin D i pripravci s cinkom kako bi se ublažio svrbež i bol.

Da bi se pljuskavice izliječile potrebno je mirovanje, kontrola tjelesne temperature, pojačano održavanje higijene, redovno mijenjanje rublja, odjeće i posteljine. Posebno treba voditi računa o higijeni ruku kako bi se spriječila pojava sekundarne bakterijske infekcije zbog češanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.