GORAŽDE

Hemodijalizni centar u funkciji od januara

Za nas će ovo značiti novi život, jer su, zbog svakodnevne vožnje do Sarajeva, mnogi pacijenti preminuli, kaže Hadžijahić

Piše: A. Bajramović

6.12.2021

Izgled Hemodijaliznog centra: Instalirana oprema vrijedna gotovo pola miliona KM. AVAZ

Radovi na adaptaciji i opremanju Hemodijaliznog centra u objektu Kantonalne bolnice u Goraždu u završnoj su fazi, a prema najavama iz ove zdravstvene ustanove, prve pacijente trebao bi primiti početkom iduće godine.

Podsjetimo, ugovor o rekonstrukciji dijela prostora bolnice potpisan je 8. jula prošle godine, a radovi su trebali biti završeni za četiri mjeseca.



Sve spremno

Direktorica bolnice Nermina Kamenica navela je da je realizaciju ovog projekta usporila pandemija koronavirusa, koja je onemogućila da se na vrijeme nabave neophodni materijali i oprema.

- Radovi su pri kraju i očekujem da ćemo ovaj centar, uz konsultacije sa stručnjacima za tu oblast, otvoriti početkom 2022. Osigurana je neophodna medicinska oprema, imamo i medicinski kadar, tako da će u početku u Hemodijaliznom centru raditi dva doktora, uključujući i vrhunskog doktora nefrologije, te četiri medicinske sestre, koje su prošle obuku i nedavno položile završni ispit - kazala je Kamenica.

Hemodijalizni pacijenti iz BPK godinama su izloženi iscrpljujućim, dugotrajnim putovanjima u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, nekoliko puta sedmično.

Instalirana oprema vrijedna gotovo pola miliona KM. AVAZ

Deset osoba

Neki od njih nisu ni dočekali da tretman, o kojem ovisi njihov život, obave u gradu u kojem žive. Usluge hemodijalize trenutno koristi deset osoba iz BPK.

- Za nas, pacijente, ovo će značiti novi život, zato što su, zbog svakodnevne vožnje, a kako bi koristili usluge hemodijalize u Sarajevu, mnogi naši pacijenti preminuli. Prezadovoljni smo ovim što je do sada urađeno i nadam se da će ovaj centar uskoro biti stavljen u upotrebu kako se više ne bismo patili - kazao je Mehmed Hadžijahić, koji već treću godinu, svaki drugi dan, putuje u Sarajevo i nazad.

Instalirana oprema vrijedna gotovo pola miliona KM. AVAZ

Izdvojeno 823.860 KM

Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, za izgradnju Hemodijaliznog centra u Goraždu izdvojeno je 823.860 KM.

- Hemodijalizni centar je u potpunosti opremljen iz donatorskih sredstava, a instalirana oprema vrijedna je gotovo pola miliona. Zahvaljujem svim donatorima koji su prepoznali važnost realizacije ovog projekta. Kroz ovaj centar, kao i sveukupnim jačanjem zdravstvenih kapaciteta, nadam se da ćemo ublažiti poteškoće pacijenata i pružiti im što kvalitetniju medicinsku uslugu - istakla je Obuća, koja je sa resornim ministrima posjetila novi centar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.