TREBINJE

Krenula testna faza prečistača

Revitalizacija će biti u potpunosti završena do kraja 2020. godine, ukupna vrijednost projekta je 1.816.238.05 eura

Ćurić obišao radove. P. Mucović

P. Mucović

9.11.2020

Postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda Grada Trebinja je djelimično revitalizovano, a testna faza krenula je danas.  

Prema riječima Mirka Ćurića, gradonačelnika Trebinja, koji je obišao radove, revitalizacija će biti u potpunosti završena do kraja 2020. godine, ukupna vrijednost projekta je 1.816.238.05 eura, a izvođač radova je Konzorcijum „Fajfer-Karkanijas“.

Razvojna agencija

- Korona je učinila da projekat ne bude završen u periodu kada smo očekivali, ali dugujemo veliku zahvalnost svim ljudima koji su radili na renoviranju ovog projekta, kao i svim onim ljudima koji su osamdesetih bili na čelnim pozicijama u Trebinju i odlučili da Trebinje treba da ima prvi kolektor u regioni. Želim da se zahvalim Švedskoj razvojnoj agenciji SIDA koja je donirala čak milion eura što je zaista značajno za nas - istakao je gradonačelnik Ćurić i dodao da je velika uloga i Ministarstva finansija RS, koje je bilo zaduženo za povezivanje Grada Trebinja sa Evropskom investicionom bankom da dobije kreditna sredstva. 

Sa današnjeg sastanka. P. Mucović

Dušan Vujaklija, predsjednik izvođača radova na ovom projektu, je naglasio da je važno napomenuti tri ključne tačke koje su obuhvaćene ovim projektom. 

- Prvo je urađena modifikacija dijela tehnoloških linija kako bi tehnologija odgovarala najnovijim standardima u ovoj oblasti, zatim je postojeća oprema potpuno zamjenjena savremenom, a treće – urađena je kompletna automatizacija postrojenja - pojasnio je Vujaklija.

Veliki projekt

Slaviša Stajić predstavnik Konzorcijum IRD Ruting Banja Luka, koji je obavio nadzor kaže da će Trebinje nakon mokrih i suhih testova imati postrojenje koje će na kraju kao produkt imati mulj bez mirisa koji će biti potpuno zbrinut.  

Spasoje Radović, direktor a.d Vodovod kaže da je ovo veoma zahtjevan projekat.

- Ovo je velika stvar za Trebinje sada, ali i za naredne generacije koje dolaze - naveo je Radović.

Projekat se realizuje u okviru velikog projekta VATSAN RS, na teritoriji cijele RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.