JEDNOSATNI ŠTRAJK

Zaposleni u sudovima, tužilaštvima i pravosudnim ustanovama RS traže povećanje plaća

Iz Vlade RS više su puta isticali da trenutno nema sredstava za ispunjenje ovih zahtjeva

Danijela Božić, predsjednica Sindikalne organizacije Okružnog suda Banja Luka. Screenshot/BN

N. Č.

2.11.2023

Zaposleni u pravosudnim institucijama Republike Srpske odlučili su danas održati jednosatni štrajk, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo uvslovima rada i zatražili povećanje plaća. Ovo se odnosi na zaposlene u sudovima, tužilaštvima, kazneno-popravnim zavodima, sudskoj policiji i pravobranilaštvu RS.

Prema njihovim izjavama, traže od entitetske vlade da ispuni raniji sporazum o povećanju plaća, koji je postignut tokom ove godine. Danijela Božić, predsjednica Sindikalne organizacije Okružnog suda u Banjoj Luci, istakla je kako smatraju da su administrativni radnici "diskriminirani" u smislu naknade za topli obrok, naknade za minuli staž i naknade za regres u poređenju s nosiocima pravosudnih funkcija.

Ovo nije prvi put da su zaposleni u javnim institucijama u RS izrazili svoje nezadovoljstvo. Krajem septembra, šest sindikata zaposlenih u javnoj upravi, zdravstvu, unutrašnjim poslovima i pravosuđu organiziralo je protestnu šetnju u Banjoj Luci, kako bi zahtijevali povećanje plaća.

Tada su sindikati istakli da je Vlada RS- dogovorila povećanje plaća za gotovo 55.000 radnika u prosjeku za 160 maraka (80 eura). Međutim, iz Vlade RS više puta su isticali da trenutno nema sredstava za ispunjenje ovih zahtjeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.