UPOZORENJE

Ostavljanje djece u nelegalne vrtiće može biti kobno

Njihov rad niko ne može kontrolirati

Mnogi vrtići nemaju validne dokumente za rad s djecom. Ilustracija

Piše: A. Nalo

26.5.2021

U gotovo svim gradskim naseljima, bez ikakvih problema, godinama posluju nelegalni vrtići, čiji vlasnici, radeći nacrno, ne izvršavaju obaveze prema državi, uposlenicima...

U stanovima i kućama okupljaju veliki broj djece te naplaćuju usluge na nelegalan način. Da apsurd bude veći, kako upozoravaju iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova KS, veliki broj njih oglašava se javno nudeći svoje usluge.


Nemaju saglasnost

- Radi se o velikom broju igraonica, kreativnih i dnevnih centara, udruženja i vrtića koji obavljaju djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja, iako nisu registrirani za to. Naprotiv, oni djeci pružaju mogućnost boravka u svojim prostorima za vrijeme radnog vremena roditelja, osiguran im je obrok, spavanje... Ono što nikako ne bi smjeli raditi je provođenje programa odgojno-obrazovnog rada, za koji nemaju saglasnost nadležnog ministarstva - ističu iz Udruženja.

Mnogi od tih koji rade nacrno itekako zloupotrebljavaju činjenicu da vrtić može biti registriran kao obrtnička radnja, udruženje...

- Jednostavno, ima i onih koji rade bez ikakve registracije. Ne nadzire ih niti jedna institucija iz domena odgoja i obrazovanja, što je otvorilo ogromnu sivu zonu. Još kada se ovoj listi dodaju i takozvani produženi boravci, broj ovakvih polulegalnih ili ilegalnih pravnih subjekata penje se na vrtoglavih 400 i više u KS - naglasili su iz Udruženja.

Smatraju da bi se ova pojava, koja može biti kobna za nečije dijete, mogla suzbiti kada bi se dale veće i preciznije ovlasti kantonalnoj prosvjetnoj inspekciji koja bi pratila njihov rad.

Odgovornost i na roditeljima

- U postojeći zakon treba integrirati član koji će regulirati pitanje rada vansistemskih „vrtića“. Treba definirati njihovu ulogu, prava i obaveze, standarde koje moraju ispunjavati, planove i izvještaje o radu, definirati obrazovne pretpostavke uposlenika, broj sati koje djeca mogu provoditi u njima, obaveze roditelja, program prema kojem rade i druga pitanja iz segmenta predškolskog obrazovanja te da nadzor nad njima vrši nadležna prosvjetna inspekcija - predlažu iz Udruženja.

 Veliki dio odgovornosti je i na roditeljima koji povjeravaju djecu ovakvim vrtićima.

- Zdravlje i sigurnost djece moraju biti na prvom mjestu. Međutim, treba zaštititi i nas koji smo prepušteni nemilosrdnoj nelojalnoj konkurenciji zbog čega mnogima prijeti gašenje. U tom smislu, tražimo jasno definiranje nadležnosti prosvjetne inspekcije, a u konačnici i pokrenuti postupak izmjene i dopune Zakona o prosvjetnoj inspekciji - dodaju iz Udruženja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.