AVAZ NA LICU MJESTA

Grupa studenata ispred zgrade Skupštine KS: Nezadovoljni usvojenim izmjenama Zakona

Novi zakon omogućava uvođenja dodatnog septembarsko-oktobarskog ispitnog roka

Piše: E. Ćosić

29.9.2021

Grupa okupljenih studenata. E. Ćosić

Skupština Kantona Sarajevo večeras je nakon burne rasprave usvojila izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojim se ispunjavaju zahtjevi studenata.

Novi zakon omogućava uvođenja dodatnog septembarsko-oktobarskog ispitnog roka, prenošenja 15 ECTS bodova, a studentima sa prosjekjom ocjena osam i više oslobađanje od plaćanja školarine.

Koliko je ovaj zakon bio bitan za studente govori i činjenica da se večeras ispred zgrade Skupštine okupila grupa studenata koji su čekali odluku Skupštine.

Naime, ova grupa studenata nije zadovoljna usvojenim izmjenama Zakona, jer, kako navode, dosta je nejasnoća.

- Okupili smo večeras zato što nisu uopće pročitana tri izmjene Zakona koje su podnesene. Taj zakon koji je donesen je od strane SPUS-a, mi studenti uopće nismo bili pitani. To je sve doneseno na osnovu prošlogodišnjeg zakona - kazala nam je studentica Veterinarskog fakulteta Lejla Fulurija.

Ipak, kako ističe, studenti će morati poštivati nove odredbe Zakona o visokom obrazovanju.

- Dobili smo taj dodatni rok, potrudit ćemo se koliko god možemo. Dobili smo kratak rok. Ne znam kako i da li mogu sve to položiti, ali potrudit ću se. Jedino mi to preostaje - dodala je ova studentica.

Nakon što je završena današnja sjednica Skupštine KS zastupnici Elmedin Konaković, Aljoša Čampara, Igor Stojanović i Damir Marjanović kratko su razgovarali sa okupljenim studentima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.