LOKALNI IZBORI

Benjamina Karić ide za načelnicu Općine Novo Sarajevo?

Njeni politički potezi već odavno izazivaju nezadovoljstvo unutar trojke, posebno unutar Naše stranke

Karić: Ide na sigurniju opciju. Instagram

Danijal Hadzovic

31.5.2024

Kako „Dnevni avaz“ saznaje iz pouzdanih izvora, Benjamina Karić, aktuelna gradonačelnica Sarajeva, na idućim izborima mogla bi biti kandidat SDP-a za načelnika Općine Novo Sarajevo.

Neizvjesna podrška

Iako je namjeravala obnoviti mandat na čelu Grada za šta je navodno već mjesecima uveliko lobirala, Karić je, čini se u konačnici ipak shvatila da njen izbor na čelo Sarajeva ne bi bio ni najmanje siguran. Naime, poznato je da nakon izbora kako zbog kompleksih procedura, tako i poprilično izjednačenog broja gradskih vijećnika, redovno traju trakavice i grčevita borba oko izbora gradonačelnika, koju uglavnom prate i zakulisne igre, kao što je bilo i posljednji put kada je Bogić Bogićević odustao od onoga što se činilo sigurnim izborom, a četiri godine prije toga Abdulah Skaka, uz krajnje sumnjive promjene mišljenja pojedinih vijećnika, došao na čelo grada.

Za ponovni reizbor, gradonačelnici Sarajeva trebali bi podršku nekih vijećnika iz trenutne opozicije okupljene oko SDA ili jedinstvenu podršku cijele trojke. I dok je s jedne strane krajnje neizvjesno kakav će biti ishod izbora i u skladu s tim raspored mandata u Gradskom vijeću, dodatni problem za Karić predstavlja činjenica da nije sigurno da li bi mogli dobiti podršku od svih članica trojke.

Naime, njeni politički potezi i djelovanje, koji često mnogo više podsjećaju na djelovanje tipičnog SDA aparatčika nego ponašanje socijaldemokratskog predstavnika, već odavno izazivaju nezadovoljstvo unutar trojke, posebno među članovima Naše stranke. Tako joj je nedavno potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić zamjerila da „flertuje s ultradesnicom“.

 Sigurna karta

Stoga, umjesto ulaska u neizvjesnu avanturu izbora za gradonačelnicu usljed koje bi mogla ostati bez ičega, Karić i SDP vjerovatno će ići na sigurnu kartu kandidature za načelnicu, pri čemu im na ruku ide velika popularnost koju gradonačelnica uživa u javnosti.

Na ruku joj svakako ide i trenutno stanje u Novom Sarajevu gdje se trojka odavno već raspala, a načelnik Tanović u provođenju odluka pored svog SDP-a računa i na podršku SDA-ovih vijećnika, dok na drugoj strani stoje općinski NS i NiP. U odnosu na Tanovića koji zasigurno neće dobiti podršku ovih dviju stranaka, čini se da bi po pitanju Karić NS mogla ipak lakše „progutati žabu“ i podržati njenu kandidaturu ukoliko dobije nešto.

 Kandidat zelene trojke

Poučena iskustvom poraza na prošlim izborima, SDA će na lokalne izbore istupiti s „vlastitom trojkom“ koju bi još činili Stranka za BiH i DF, što će značiti da bi ove stranke u pojedinim općinama mogle računati na svoje kandidate za načelnike koje bi podržala SDA. Tako je, prema nezvaničnim informacijama, SDA spremna da kao kandidata za načelnika u ovoj Općini podrži Muamera Bandića, člana Stranke za BiH. Jasno je da bi u duelu s Karić Bandić bio veliki autsajder, a činjenica da bi SDA odustala od svog kandidata u ovoj općini ukazuje da ni njima pobjeda Karić ne bi bila pretjerano mrska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.