TUZLANSKI KANTON

Usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj djelatnosti

E. Sk

29.1.2018

Zastupnici u Skupštini TK na današnjem redovnom zasjedanju usvojili su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj djelatnosti. U materijalima su izmjene i dopune pomenutog zakona stigle u formi prijedloga, a na samom zasjedanju preformulisane su u nacrt kako bi se kroz javnu raspravu u trajanju od 60 dana došlo do najboljeg mogućeg teksta zakona.  

Nacrtom je definisano da je vlasnik korisne površine veće od 200 metara kvadratnih obavezan da se priključi na mrežu daljinskog zagrijavanja. No, nacrtom nije definisano šta će biti sa vlasnikom takvih površina u kojima uopće nema mreže daljinskog zagrijavanja.

Inače, izmjene i dopune Zakona o komunalnim djelatnostima inicirane su od Gradskog vijeća Tuzla, a sve s ciljem smanjenja aerozagađenja. Ukoliko se poslije javne rasprave usvoji ovakav tekst pomenutog zakona vlasnici korisnih površina većih od 200 kvadratnih metara morat će se na sistem daljinskog zagrijavanja priključiti najkasnije do oktobra 2018. godine.

Zastupnici u Skupštini TK danas su prihvatili Program razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća TK za period 2018.-2020.godina, a prihvaćena je i Informacija o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava na području TK u 2017. godini.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.