ZENICA

Obnova ceste Čajdraš - Lokvine vrijedna 1,7 miliona maraka

Prva faza obuhvata rekonstrukciju puta dužine dva kilometra, a trebala bi biti završena za šest mjeseci. Mještani zamoljeni da budu strpljivi zbog obustava saobraćaja

U Lokvinama su jučer zvanično počeli radovi (Foto: B. Mahmić)

D. PAŠALIĆ

23.2.2019


U Zenici su jučer ozvaničeni pripremni radovi za početak rekonstrukcije dionice Čajdraš – Lokvine na regionalnoj cesti R413a, koji će se izvoditi u fazama. 

Prva faza

Prema riječima Refika Zekovića, direktora Kantonalne direkcije za ceste Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), prva faza projekta obuhvata rekonstrukciju puta dužine dva kilometra od raskrsnice u Čajdrašu do mjesta Lokvine.

- Ugovor je potpisan, a projekt je vrijedan 1,7 miliona KM. Nadzor je izabran, a mi smo kao investitori i izvođač radova spremni. Međutim, naići ćemo na poteškoće s vodovodnom i kanalizacionom strukturom, što je nadležnost Gradske uprave, od koje očekujemo punu pomoć u rješavanju ovog problema - ističe Zeković.


ZEKOVIĆ: Moguće poteškoće

Za vrijeme radova dolazit će i do zastoja u saobraćaju, zbog čega Zeković poziva mještane na razumijevanje i strpljenje.

Prva dionica duga je dva kilometra, do Lokvina, a ukupno se namjerava uraditi dionica duga devet kilometara, odnosno, sve do Ovnaka. Izgradnja prve dionice trebala bi biti okončana za šest mjeseci, najavljeno je iz Direkcije za ceste.

Sabahudin Smriko, predsjednik Mjesne zajednice Lokvine, također je pozvao mještane na strpljenje te izrazio nadu da će se riješiti svi imovinskopravni odnosi.

 Više truda

- Zamolio bih Gradsku upravu da ulože više truda za ucjevljenje ceste kako se kasnije ne bi ponovo moralo roviti. Zahvaljujemo nadležnima što su ispunili obećanje, a ovo je veliki, historijski, trenutak za našu mjesnu zajednicu! Naša praunučad će imati od ovoga korist – rekao je Smriko, dodajući da godinama čekaju da dobiju novu dionicu koja je ranije samo krpljena i služila nekoliko mjeseci.

SMRIKO: Historojski trenutak

Javni interes 

Zeković je apelirao i na mještane čije će parcele biti obuhvaćene rekonstrukcijom puta da daju saglasnost, jer je ionako proglašen javni interes te da na taj način ne prave nepotrebne zastoje.

- Apelujem da svi potpišu saglasnost, oni će dobiti svakako pravičnu naknadu za to, a zauzvrat ćemo mi, kao investitori, uraditi svima priključke u dužini od najmanje pet metara, cijevi, oborene ivičnjake… - pojasnio je Zeković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.