DIJASPORA

Dan državnosti BiH obilježen u Štutgartu

Manifestaciji je prisustvovalo oko 400 zvanica iz Berlina, Frankfurta, Majnca i drugih njemačkih gradova

Piše: B. Šišić/ Avaz

25.11.2019

Obilježavanje Dana državnosti u Štutgartu - Avaz
Obilježavanje Dana državnosti u Štutgartu - Avaz
Obilježavanje Dana državnosti u Štutgartu - Avaz
Obilježavanje Dana državnosti u Štutgartu - Avaz
Obilježavanje Dana državnosti u Štutgartu - Avaz
+1

U prestižnoj Kursal dvorani u Štutgartu održana je centralna manifestacija za Baden-Virtemberg povodom Dana državnosti BiH. Poseban značaj ovogodišnje manifestacije koja se održala pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, jeste to što su u organizaciji učestvovale zajedno brojne bosanskohercegovačke kulturne, sportske i vjerske asocijacije. Sama manifestacija upravo zbog te poruke zajedništva i sinergije ima posebnu važnost i značaj.

Manifestaciji je prisustvovalo oko 400 zvanica i iz Berlina, Frankfurta, Majnca i drugih njemačkih gradova. Također, prisustvovali su brojni predstavnici zemlje domaćina i diplomatskog kora. Generalni konzul BiH Began Muhić u svom prigodnom referatu uz čestitke uputio je poruke mira, tolerancije, ljubavi i međusobnog uvažavanja. Pozvao je prisutne na jačanje zajedništva i učešće u svim aktivnostima i segmentima koje krase bh. društvo.  

- Budimo ponosni na svoju zemlju gdje god se nalazili i dajmo svi svoj doprinos jačanju jedinstva i prosperiteta jedine nam domovine – rekao je Muhić. 

U bogatom kulturno-zabavnom dijelu programa izveden je poetsko-muzički performans akademskih muzičara Latifa Močevića sopran, Nejra Kovač violina, Harisa Kartals klavir i Mustafe Širbića recital.

U folklornom dijelu čast da se predstave pored brojnih KUD-a regije, pripalo je KUD-u "Čardak 2012" iz Schwabisch Gmünda na čelu s Enverom Jusić, predsjednicom društva i Ramiz Malkočem koreografom prelijepim folklornim izvedbi igara naroda BiH, izazvale su velike aplauze i ovacije prisutnih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.