VENECUELA

Maduro najavio hapšenje Gvajda

Upozorio ga da će morati odgovarati pred sudom

Nikolas Maduro. Arhiv

Avaz.ba

26.2.2019

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvajdo (Juan Guaido) mogao bi biti uhapšen ako se vrati u svoju zemlju iz posjete Kolumbiji, naznačio je predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas) u intervjuu objavljenom u utorak. 

- On ne može samo doći i otići. On će morati izaći pred lice pravde, a sud mu je zabranio da napusti zemlju. Ja ću poštovati zakone - rekao je Maduro za ABC News.

Venecuelanski vrhovni sud zabranio je Gvajdu da putuje u inozemstvo u januaru. Zabrana je na snazi dok je on pod istragom zbog, prema riječima državnog tužioca Tareka Vilijama Saba (William Saab), "ozbiljnih krivičnih djela povrede ustavnog poretka".

Uprkos tome, Gvajdo je otputovao u kolumbijski granični grad Kukutu tokom vikenda kako bi nadgledao dostavu humanitarne pomoći Venecueli, što su spriječili venecuelanski vojnici ispaljivanjem gumenih metaka i bacanjem suzavca. Maduro tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Američkih Država da vojno interveniraju u njegovoj zemlji i njega svrgnu s vlasti.

Gvajdo je nakon Kukute otputovao u kolumbijsku prijestonicu Bogotu na sastanak Limske skupine, čije su ga zemlje članice priznale za privremenog predsjednika Venecuele.

On je rekao kolumbijskim medijima da će se uskoro vratiti u Venecuelu, ali je Maduro upozorio da će tada morati odgovarati pred sudom.

- Nikolas Maduro nije u poziciji da ikoga hapsi u ovoj zemlji... Sudovi imaju svoje postupke i oni daju naloge izvršnom tijelu... Niko ne može biti iznad zakona - rekao je Maduro za ABC News.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.