SAJBER KRIMINAL

Facebook razbio operaciju ruskih obavještajaca

Izmišljene ličnosti često se predstavljale kao novinari

Mreža je privukla samo nekoliko hiljada pratilaca. Ilustracija

Fu. M. / Avaz.ba

13.2.2020

Kompanija Facebook saopćila je jučer da je razbila mrežu naloga koje je koristila ruska vojna obavještajna služba da bi na internetu širila lažne priče. Meta je bila Ukrajina, kao i druge države u istočnoj Evropi, prenose agencije.

- Iako su osobe koje stoje iza ove mreže pokušale da sakriju identitet i koordinaciju, naša istraga pronašla je veze s ruskim vojno-obavještajnim službama - navedeno je.

Šef Facebooka za sajber sigurnost Natanijel Glajher rekao je da je u najnovijoj ruskoj operaciji više od 100 naloga na Facebooku i Instagramu  korišteno za kreiranje izmišljenih ličnosti, koje su se često predstavljale kao novinari u državama koje su bile mete.

Korišteno više od 100 naloga na Facebooku. Ilustracija

S tih naloga su potom kontaktirani lokalni mediji i političari radi podmetanja lažnih priča o politički škakljivim pitanjima, poput korupcije, etničkih tenzija na Krimu i obaranja malezijskog aviona u Ukrajini 2014. godine.

Mreža je privukla samo nekoliko hiljada pratilaca, ali je uspjela da ostvari cilj objavljivanja članaka u nekim lokalnim medijima, rekao je Ben Nimo, šef za istrage.

Lažni novinari radili su, također, intervjue s kritičarima Kremlja, navodeći ih da daju nesmotrene komentare, a potom su dijelili te poruke na internetu, kazao je Nimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.