NE ŽELE LOŠE VIJESTI

Zemlja bez koronavirusa, jedino stopiran fudbal

Funkcioneri se biciklom voze kroz prijestonicu Ašgabat, veličajući zdrav način života

Berdimuhamedov: Paradirao gradom uz TV kamere. Arhiv

Avaz.ba

10.4.2020

Turkmenija, prema tvrdnjama tamošnjih vlasti, nema nijedan zabilježeni slučaj koronavirusa. U zemlji svi rade i vode normalan svakodnevni život, a jedino je stopiran fudbal i to na zahtjev Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenose agencije.

U ovoj državi centralne Azije, jedne od najzatvorenijih i najautoritarnijih, ne postoje propisi socijalne distance i kućne izolacije. Turkmenski funkcioneri biciklom se voze kroz prijestonicu Ašgabat, veličajući zdrav način života.

Predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov, bivši ministar zdravlja, prošao je gradom uz prisustvo televizijskih kamera da bi pokazao da nema korone. Istovremeno, učenici su se vratili u škole nakon proljetnih praznika. 


Centralna tržnica u Ašgabatu. AFP

Berdimuhamedov je prošlog mjeseca pozvao "sve stanovnike da se testiraju" na virus, a objavljen je i poseban telefonski broj putem kojeg se Turkmenci mogu edukovati o mjerama zaštite. Stručnjaci smatraju da je malo vjerovatno da u Turkmeniji nema nijednog slučaja zaraze.

Kejt Melinson, naučnica u "Programu Rusija i Euroazija", navodi da Turkmenija još funkcionira po modelu iz doba Sovjetskog saveza u kojem je prvi potez po izbijanju krize bio da se ona prikrije.

- Oni još boluju od „černobilskog“ mentaliteta i ne žele da priznaju da postoje loše vijesti - navodi Melinson, napominjući da je nekadašnji SSSR nastojao da sakrije razmjere nuklearne katastrofe u Černobilu.

Turkmenija, koja veoma zavisi od izvoza nafte, još se nije oporavila od krize iz 2014. godine, navode stručnjaci, ali službeni Ašgabat tvrdi da je u 2019. ekonomski rast iznosio 6,2 odsto, navode agencije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.