SAVJETI

Zaštitite i ojačajte prijateljstvo, koje je sada na testu

Ne zaboravite da ih pitate kako su oni i njihovi najbliži, nedostaje li im nešto, treba li im neka pomoć

Zovite najbolje prijatelje češće nego ikad. Ilustracija

Avaz.ba

17.4.2020

Ovo je trenutak poslije kojeg vjerovatno mnogo toga više nikada neće biti isto, ali to ne znači da bi trebalo olako da dignemo ruke od važnih stvari u životu, kao što je, recimo, prijateljstvo. I ono je sada na testu! Zato je značajno da ga čuvamo.


Šaljite im neke lijepe zajedničke fotografije

Istraživanje kanadskih naučnika je otkrilo da često teže podnosimo prekid prijateljstva od raskida veze, jer tada imamo osjećaj da nismo uspjeli u životu. Ali studije nedvosmisleno pokazuju i da u svakom vanrednom stanju odnos sa prijateljima lakše strada, kao što može da postane i još čvršći. Zavisi od toga koliko je bio iskren prije krize, ali i kako se tokom nje postavimo prema bliskim ljudima.

Sada je situacija još specifičnija i od nas traži da se ne družimo, da kontakte svedemo na minimum minimuma, pa praktično živimo tako što izbjegavamo ljude koje volimo. Evo i nekoliko praktičnih savjeta kako da je zaštitimo i ojačamo, kažu stručnjaci.

Organizirajte druženje putem internet-kamere. Ilustracija

Zovite najbolje prijatelje češće nego ikada. To što ne možete da ih viđate, nadoknadite redovnim telefonskim pozivima. Ne zaboravite da ih pitate kako su oni i njihovi najbliži, da li im nešto nedostaje, treba li im neka pomoć. Učinite sve da im se stvarno nađete ako im bilo šta zatreba.

Ukoliko vi ne možete da izlazite napolje, zamolite nekog ko može, da bi se umjesto vas našao pored prijatelja kojem treba pomoć, bilo kakva. Šaljite im neke lijepe zajedničke fotografije, da biste ih podsjetili na prijatne momente. Organizirajte druženje putem internet kamere, sa sve kafom i kolačima, da bi atmosfera bila potpunija.

Pravite i planove

Razgovarajte o lijepim uspomenama, ali pravite i planove o danima koji će doći, o snovima koje ćete dosanjati kada prođe vanredno stanje. Čitajte iste knjige ili gledajte iste filmove u isto vrijeme pa putem telefona razmjenite utiske. Svakog dana ohrabrite jedni druge i dajte sve od sebe da najboljim prijateljima izvučete osmjeh na licu. Pjevajte zajedno putem Vibera bez obzira na to da li ste muzikalni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.