KORONAVIRUS

{UŽIVO} / Djeca u Španiji izlaze vani, u Hrvatskoj preminule još dvije osobe

Oporavilo se 722.055 ljudi

Zabrinjavajući podaci. Ilustracija

Avaz.ba

23.4.2020

U svijetu je zabilježeno 2.638.909 slučajeva koronavirusa, a umrlo je 184.248 ljudi, podaci su statističkog portala Woldometers. 

Oporavilo se 722.055 ljudi.

U Sjedinjenim Američkim Državama ima najviše zaraženih – 849.092.

Potom slijede Španija (208.389), Italija (187.327) i Francuska (159.877).

Najviše smrtnih slučajeva i dalje bilježi Amerika – 47.681.


Austrija popušta s mjerama. Agencije

15:10 Djeca u Španiji izlaze vani, mogu se igrati samo sat

Jedna od prvih zabrana koja će od početka iduće sedmice biti ublažena u Španiji je zabrana kretanja djece.Opširnije čitajte ovdje. Opširnije čitajte ovdje.

14:35 U Hrvatskoj preminule još dvije osobe

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata evidentirano 31 novozaražena osoba koronavirusom, što je ukupno 1.981 oboljela osoba, objavljeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite. Preminule su dvije starije osobe, obje u KBC Split, ukupno dosad 50.

Porastao i broj oporavljenih. Ilustracija

14:05 Vojska Crne Gore dobila značajnu donaciju iz Velike Britanije

Vojska Crne Gore dobila je podršku od kolega iz Velike Britanije. Donirana su zaštitna odijela koja će timu za dekontaminaciju, koji je stalno na terenu, biti od izuzetne koristi, objavljeno je na Twitter nalogu Ministarstva odbrane. Opširnije čitajte ovdje.

13:55 Hrvatska: Od 4. maja rade frizeri, od 11. maja i vrtići

Hrvatska vlada na današnjoj sjednici predstavlja plan popuštanja mjera. Opširnije čitajte ovdje.

13:20 Marković: Otvaranje ugostiteljskih objekata planirano za drugu polovinu maja

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je danas predstavnicima turističke privrede i hotelijerima da će već od 4. maja biti stvorene pretpostavke za rad malih i srednjih preduzeća. Opširnije čitajte ovdje.

12:40 Vučić ne popušta: Policijski sat u Srbiji od petka do ponedjeljka

Policijski sat u Srbiji tokom vikenda trajat će od sutra u 18 do ponedjeljka u pet sati ujutro, prenosi B92. Najavio je to i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Opširnije čitajte ovdje.

12:30  Na italijanskom kruzeru zaraženo 48 članova posade

Na talijanskom kruzeru koji je pristao u luku Nagasaki zaraženo je 48 članova posade, objavio je u četvrtak dužnosnik prefekture Nagasaki, a vlasti su zabrinute zbog mogućeg širenja epidemije jer su neki članovi posade napuštali pristanište.

12:20 Još 440 žrtava u Španiji

Špansko ministarstvo zdravlja saopćilo je da je od kovida-19 u prethodna 24 sata umrlo 440 ljudi, čime je ukupan broj smrtnih slučajeve porastao na 22.157. Broj registriranih slučajeva porastao je na 213.024.

11:45 Širenje virusa jenjava, Austrija otvara škole i restorane

Prema najnovijim podacima univerziteta "Johns Hopkins", u Austriji su u posljednja 24 sata zabilježena 52 nova slučajeva zaraze koronavirusom. Opširnije čitajte ovdje.

Merkel: Upozorila na popuštanje mjera. AFP

11:15 Boris Džonson se uskoro vraća na posao

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) dobro se oporavlja od teških komplikacija izazvanih koronavirusom i uskoro se vraća na posao, izjavio je ministar za Sjevernu Irsku Brandon Luis (Lewis). Opširnije čitajte ovdje.

11:05 Pandemija koronavirusa postaje kriza ljudskih prava

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guteres (Guterres) izjavio je da pandemija koronavirusa "postaje kriza ljudskih prava". Opširnije čitajte ovdje.

11:00 Nezavisna istraga zbog pandemije

Sve članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) moraju sudjelovati u nezavisnoj istrazi o širenju koronavirusa, rekao je u četvrtak australski premijer Skot Morison (Scott Morrison).

10:45 Sjeverna Makedonija pod maskama

Svi građani Sjeverne Makedonije od jutros u prodavnicama, bankama i na otvorenim prostorima moraju da nose maske. Opširnije pratite ovdje.

Pijaca u Vuhanu. Agencije

10:40 U Meksiku više od 10.000 zaraženih, skoro hiljadu mrtvih

Broj zaraženih u Meksiku premašio je 10.000, a 970 ljudi je preminulo od posljedica zaraze.
Meksički zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se širenje virusa intenzivira.

10:30 Kina donira Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 30 miliona dolara

Kina je danas najavila da će donirati još 30 miliona dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za pomoć u globalnoj borbi protiv pandemije koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

10:15 Merkel upozorila na popuštanje mjera

Angela Merkel održala je govor u Bundestagu. Govorila je o borbi protiv pandemije koronavirusa i strogim mjerama koje su zbog toga donesene u Njemačkoj. Upozorila je na popuštanje mjera. Opširnije čitajte ovdje.

09:50 Tramp: Nezaposleni Amerikanci bit će prvi u liniji za poslove

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) potpisao je izvršni ukaz o privremenom suspendiranju imigracije tokom pandemije koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.