LIDER LDP-A

Čedomir Jovanović iz bolnice o protestima: Šta nije jasno

Nije nevina vlast, nije opozicija, nije to ni Krizni štab, Crkva, Univerzitet...

Fu. M. / Avaz.ba
09.07.2020 00:00

Jovanović: U Srbiji svi sve znaju, pa se i bez ovog što pišem sve zna

Foto: Facebook

Lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji je hospitalizovan zbog komplikacija usred zaraze koronavirusom, oglasio se na Facebooku povodom sinoćnjeg protesta.

- Prije dvije nedjelje sam, završavajući izbornu kampanju, rekao dvije rečenice: Mi smo ili generacija koja će poslije više od 200 godina završiti posao svih prethodnih i od Srbije konačno napraviti državu u kojoj će naša djeca biti prva koja su u njoj rođena u miru i svoj život žive u miru ili ćemo biti svjedoci konačne propasti ideje naših očeva koji su, 15 godina poslije velike francuske revolucije, digli ustanak, svjesni da srpski narod nema budućnost ako nema svoju zemlju. Noćas smo kao društvo, više nego ikad, bili bliži slici Srbije koja sama sebi lomi kičmu, što je oduvijek bio cilj svih naših neprijatelja - napisao je Jovanović. 

Pomenuo je i svoju bolest, odnosno situaciju sa koronavirusom.

- Prošla noć boli beskrajno više od svih koje smo zajedno proveli u patnji pod virusom, od svakog "gutanja" žileta dok se navikavaš na obostranu upalu pluća, od svakog respiratora, bunila pod trodonom, od svakog našeg straha za porodicu kod kuće, od svakog očaja koji nas je ždrao dok smo čekali testove naše djece, kidajući se što smo možda i njih zarazili - smatra on.

Danas, osim njih, niko drugi neka i ne pomišlja da je nevin, napisao je.

- Nije nevina vlast, nije opozicija, nije to ni Krizni štab, Crkva, Univerzitet, Pink i N1. Nismo nevini ni Vučić, ni ja, ni Irinej, Amfilohije i Grigorije, ni Bujošević, Šolak i Mitrović. Ni Informer, Danas i Nedeljnik. Kao što nisu nevini ni milioni ljudi oko nas. Odgovorni smo za sve što smo uradili ili propustili da uradimo, odgovorni smo što smo ćutali kada je reč svima bila potrebna, odgovorni smo što smo ujedali i režali kada smo jedni druge morali da čujemo i razumemo. Zato smo svi krivi - smatra Jovanović.

- Nisu isti oni koji i danas, bez obzira na sve rasute glave i živote, ne odustaju od ideje moderne, evropske Srbije (koja se do nas samo na kostima gradila, zbog čega nije odmakla dalje od tragične Ćele kule) i oni koji i danas, bez obzira na istorijski poraz i konačni slom ideje da su Srbi dužni da na zemlji budu svačije topovsko meso, misle da jedino tako stičemo pravo da na nebu budemo narod.

- U Srbiji svi sve znaju, pa se i bez ovog što pišem sve zna. Sve se zna, ali se, uprkos tome, ćuti i laže. Ćutimo da dalje ne možemo ovako. Ćutimo da nam je svima potrebna ljubav, razumijevanje, utjeha, savjet, podrška, bratska ruka. I Vučiću i Vladi, dok im kičma puca pod Srbijom koja je više zbeg nego što je država. I građanima, dok posrću uvjereni da ih je njihova država prepustila same sebi. I Kriznom štabu zemlje u kojoj si najpametniji kada ćutiš, a njihov je posao da nikada ne zaćute - napisao je.

Komentari

NA VRH