TRAGEDIJA

Osam uginulih delfina pronađeno na plaži na sjeverozapadu Francuske

Iz Opservatorija preporučuju korištenje akustičnih sistema za odvraćanje delfina na ribarskim brodovima kako bi se riješio problem

Uhvaćeni u mreže ribarskih plovila. ILUSTRACIJA

A. O.

23.2.2022

Osam uginulih delfina pronađeno je na plaži u regiji Loire-Atlantikve na sjeverozapadu Francuske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navodi portal "Ouest-France", Mišel Gaudin, volonter udruženja "Hirondelle" pri Opservatoriju za morske sisare i ribe Pelagis u gradu La Ročele, izjavio je da su delfinima slomljena peraja i oštećene njuške.

Gaudin je kazao da su delfini najvjerovatnije uginuli nakon što su uhvaćeni u mreže ribarskih plovila dok su jurili jata riba.

U saopćenju Opservatorija za morske sisare i ribe Pelagis također se navodi da su delfini uginuli nakon što su se zapetljali u ribarske mreže, te se dodaje da bi se narednih dana na plaži moglo pojaviti još uginulih delfina zbog snažnih zapadnih vjetrova.

Iz Opservatorija preporučuju korištenje akustičnih sistema za odvraćanje delfina na ribarskim brodovima kako bi se riješio problem.

Nevladina organizacija "Sea Shepherd" protivi se takvim mjerama s obrazloženjem da bi se time zaštićenim delfinima oduzela njihova hranilišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.