NEĆE BLOKIRATI ODLUKE

Orban: Mađarska podržava sve sankcije protiv Rusije

Vrijeme je da budemo ujedinjeni, ovo je rat, rekao je Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban. Agencije

N. Aj.

26.2.2022

Mađarska će podržati sve sankcije Evropske unije protiv Rusije i neće ništa blokirati, rekao je premijer Viktor Orban.

On se novinarima obratio sa ukrajinsko-mađarske granice.

- Mađarska je jasno dala do znanja da podržava sve sankcije i da ne planira ništa blokirati. Sve o čemu se premijeri EU dogovore mi prihvaćamo i podržavamo - kazao je Orban i dodao:

- Vrijeme je da budemo ujedinjeni, ovo je rat.

Istakao je da je najvažnije poduzeti mirovne napore.

Ministri vanjskih poslova država EU u petak su usvojili drugi paket sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, uključujući i zamrzavanje imovine predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova te izrazili spremnost za dodatne mjere ako se situacija ne promijeni.


Dan ranije, u četvrtak, čelnici EU složili su se oko novih sankcija koje će pogoditi više sektora u Rusiji nakon njezina općeg napada na Ukrajinu.

- Evropsko vijeće danas se slaže o daljnjim restriktivnim mjerama koje će Rusiji nametnuti goleme i teške posljedice za njeno djelovanje. Te sankcije obuhvataju financijski, energetski i transportni sektor, robu s dvojnom namjenom, kao i kontrolu izvoza i financiranje izvoza, viznu politiku, proširenje popisa sankcioniranih osoba i nove kriterije za uvrštenje na taj popis - kaže se u zaključcima summita.

Evropske zemlje oklijevaju oko toga hoće li se Rusiji blokirati i pristup platnoj mreži Swift.

Isključenje Rusije iz sistema koji koriste hiljade banaka nanijelo bi težak udarac ruskom bankovnom sistemu, uskraćujući bankama pristup novcu.

No, vlade mnogih zemalja strahuju da bi naštetilo i njihovoj privredi i firmama jer bi izazvalo velike poremećaje u, naprimjer, nabavi ruske nafte i plina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.