BORBA I NA OVOM FRONTU

Ukrajina pokreće "IT armiju", cilja na ruski cyber prostor

Telegram kanal naveo je web stranice 31 najveće ruske kompanije i državne organizacije

Ukrajina će stvoriti "IT armiju". Ilustracija / Reuters

N. Aj. / Reuters

27.2.2022

Ukrajina će stvoriti "IT armiju" za borbu protiv ruskih digitalnih upada, izjavio je u subotu potpredsjednik vlade Mihail Fedorov.

- Stvaramo IT vojsku - napisao je Fedorov na Twitteru.

U objavi je linkovao aplikaciju za razmjenu poruka Telegram koja je objavila listu istaknutih ruskih web stranica.

- Bit će zadataka za sve. Nastavljamo da se borimo na cyber frontu. Prvi zadatak je na kanalu za cyber specijaliste - napisao je-

Telegram kanal naveo je web stranice 31 najveće ruske kompanije i državne organizacije, uključujući energetskog giganta Gazprom (ELGZI.MM), drugog po veličini ruskog proizvođača nafte Lukoil, tri banke i nekoliko vladinih web stranica.

Kremlin.ru, službena web stranica Kremlja i ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina, isključena je u subotu u očiglednom distribuiranom napadu uskraćivanja usluge (DDoS).

Zlonamjerni softver za brisanje podataka otkriven je kako kruži Ukrajinom prošle sedmice i pogodio stotine računara, tvrde istraživači firme ESET za cyber sigurnost.

Sumnja je pala na Rusiju, koja je više puta optužena za hakovanje Ukrajine i drugih zemalja. Među žrtvama su vladine agencije i finansijska institucija.

Britanija i Sjedinjene Države kažu da su ruski vojni hakeri stajali iza niza DDoS napada prošle sedmice koji su nakratko isključili ukrajinske bankarske i vladine web stranice prije ruske invazije.

Rusija je negirala optužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.