INVAZIJA

Ukrajinski zvaničnici: Rusija granatirala stambeni kvart u Harkovu

Venediktova je objavila video na kojem se vidi kako je projektil pogodio kuhinjski prozor i otkinuo nogu ženi koja je kasnije preminula u bolnici

Granatirana stambena zgrada. AFP

N. Aj. / CNN

28.2.2022

Stambeni kvart u Harkivu, drugom najvećem gradu u Ukrajini, pogođen je raketnim napadom u ponedjeljak, prema ukrajinskim zvaničnicima i više video snimaka na društvenim mrežama koje je geolocirao CNN.

Na snimcima se vidi kako višestruke rakete eksplodiraju blisko jedna uz drugu u stambenom dijelu naselja Saltivka na sjeveroistoku Harkova, u blizini supermarketa.

Na jednom snimku se vidi raketni pojačivač "zaljepljen" u ulični trotoar, dok ga civili gledaju.

Prema gradskom vijeću Harkova, u posljednjem granatiranju grada poginula je jedna žena, dok je 31 osoba ranjena. Ranjeno je 15 vojnika i 16 civila, navodi se u saopćenju gradskog veća.


Dan Kaszeta, specijalista za odbranu sa sjedištem u Londonu i saradnik na Royal United Services Institute, rekao je da su slike u skladu s napadima višestrukim raketnim sistemom.

- Pojava najmanje jedne slike sekcije raketnog pojačala daje vjerodostojnost da je to bio raketni napad - rekao je on.

Ukrajinska generalna tužiteljica Irina Venediktova također je na Facebooku opisala situaciju u gradu.

- U Harkovu je danas paklenije nego jučer - napisala je.

Venediktova je objavila video na kojem se vidi kako je projektil pogodio kuhinjski prozor i otkinuo nogu ženi koja je kasnije preminula u bolnici, rekla je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.