VISOKI KOMESAR UN-A

Filipo Grandi: Preko pola miliona izbjeglica je u susjednim zemljama Ukrajine i broj raste

Situacija se razvija tako brzo, a razine rizika su do sada toliko visoke da je nemoguće da humanitarci sistemski distribuiraju pomoć, pomoć koju Ukrajinci očajnički trebaju, istakao je

Filipo Grandi. Agencije

H. J. I.

1.3.2022

U susjednim zemljama trenutno se nalazi 520.000 izbjeglica iz Ukrajine i ta brojka raste eksponencijalno, iz sata u sat, rekao je Filipo Grandi (Filippo), visoki komesar Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak.

Preko 280.000 izbjeglica u Poljskoj

Grandi, koji se obratio vijeću putem telekonferencije iz Ženeve, rekao je da je radio na izbjegličkim krizama gotovo 40 godina i da je "rijetko vidio tako nevjerojatno brzo rastući egzodus ljudi – najveći, zasigurno, u Evropi, od balkanskih ratova."

- Preko 280.000 ih je pobjeglo u Poljsku. Još 94.000 u Mađarsku, gotovo 40.000 trenutno je u Moldaviji, 34.000 u Rumuniji, 30.000 u Slovačkoj, deseci hiljada u drugim evropskim zemljama. Također smo svjesni da je značajan broj otišao u Rusku Federaciju - rekao je Grandi.

Civili i civilna infrastruktura moraju biti zaštićeni i pošteđeni

Grandi je rekao da su humanitarni radnici UN-a premješteni i da bi ih vojni napadi mogli natjerati da se ponovno presele.

- Situacija se razvija tako brzo, a razine rizika su do sada toliko visoke da je nemoguće da humanitarci sistemski distribuiraju pomoć, pomoć koju Ukrajinci očajnički trebaju - rekao je Grandi.

- Civili i civilna infrastruktura moraju biti zaštićeni i pošteđeni, a humanitarni pristup mora biti odobren onima koji dostavljaju pomoć onima koji su pogođeni ratom. Neuspjeh da se to učini pogoršat će već izvanredne razine ljudske patnje - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.