KIRILO BUDANOV

Ukrajinski obavještajci tvrde: Putin razmišlja o korejskom scenariju za Ukrajinu

Istakao je kako ukrajinski otpor i skupovi ukrajinskih građana na okupiranim prostorima kompliciraju provođenje ruskih planova u djelo

Putin već mijenja glavne operativne smjerove. Reuters

H. J. I.

27.3.2022

Šef obavještajne agencije Ministarstva obrane Ukrajine Kirilo Budanov izjavio je da ima razloga za vjerovati da ruski predsjednik Vladimir Putin razmišlja o "korejskom" scenariju za Ukrajinu.

- Nakon neuspjeha u blizini Kijeva i nemogućnosti rušenja središnje vlade Ukrajine, Putin već mijenja glavne operativne smjerove, to su jug i istok. Ima razloga vjerovati da razmišlja o korejskom scenariju za Ukrajinu. Naime, nastojat će nametnuti distribucijsku liniju između neokupiranih i okupiranih područja naše zemlje. Zapravo, riječ je o pokušaju stvaranja Sjeverne i Južne Koreje u Ukrajini. Osim toga, on zasigurno nije u mogućnosti zauzeti cijelu državu - kazao je Budanov, a prenosi Interfax-Ukraine. 


Uvjeren je da je uspostava kopnenog koridora prema Krimu i dalje jedno od najvažnijih pitanja za ruski režim. No, kako ističe Budanov, problem u izvršenju tog plana predstavlja "neuništiv ukrajinski Mariupolj".

- Okupator će pokušati objediniti okupirana područja u jedan kvazi-državni entitet koji će se protiviti nezavisnoj Ukrajini. Već vidimo pokušaj stvaranja "paralelnih" vlasti na okupiranim područjima. Možda će se htjeti dogovoriti o tome na međunarodnoj razini - izjavio je šef obavještajne agencije.

Istakao je kako ukrajinski otpor i skupovi ukrajinskih građana na okupiranim prostorima kompliciraju provođenje ruskih planova u djelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.