U DABLINU I SINGAPURU

Twitter nastavlja s otpuštanjem radnika

Twitter je otpustio približno 3.700 zaposlenih početkom novembra u Maskovim mjerama rezanja troškova, a stotine su kasnije dale otkaze

Twitter je otpustio približno 3.700 zaposlenih početkom novembra. AP

H. J. I.

7.1.2023

Twitter je napravio daljnje rezove u svojim sigurnosnim timovima koji se bave moderiranjem globalnog sadržaja te u odjelu koji je povezan s govorom mržnje i uznemiravanja, izvijestio je Bloomberg. Došlo je do najmanje desetak rezova u kancelarijama kompanije u Dablinu i Singapuru, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na izvore upoznate s događanjima.

Među otpuštenima s društvene platforme koju je kupio Ilon Mask (Elon Musk) su Nur Azhar Bin Ajob (Ayob), razmjerno nedavno zaposlen kao s nadležnošću za azijsko-pacifičku regiju i Analuisa Dominguez, viša direktorica Twittera za politiku prihoda. Radnici koji se bave dezinformacijama, globalnim zahtjevima i državnim medijima također su dobili otkaz.

Twitterova potpredsjednica za povjerenje i sigurnost Ela Irving (Ella Irwing) potvrdila je Reutersu da je Twitter napravio određene rezove, no nije otkrila detalje.

- Imamo hiljade ljudi u timovima za sigurnost i povjerenje koji rade na moderiranju sadržaja i nije došlo do rezova u timovima koji to rade na dnevnoj bazi - rekla je Irving i dodala da su neki rezovi bili u područjima nedovoljno velikim za daljnji razvoj ili gdje je imalo smisla konsolidirati se.

Twitter je otpustio približno 3.700 zaposlenih početkom novembra u Maskovim mjerama rezanja troškova, a stotine su kasnije dale otkaze. Kompanija je prošli mjesec također pogođena tužbom u kojoj se tvrdi da je Twitter tokom rezova disproporcionalno ciljao ženske zaposlenice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.