PREDOMISLIO SE

Ilon Mask vraća naslove na X platformu

Ilon Mask (Elon Musk) povlači nelogične poteze kada je u pitanju X platforma - nekada znana kao Twitter

Naslovi se vraćaju na X. Instagram

M. Z.

27.11.2023

U neočekivanom preokretu Ilon Mask (Elon Musk) najavio je da će naslovi ponovo postati sastavni dio Twitter/X pregleda veza.

Ova iznenadna odluka predstavlja značajan zaokret u odnosu na prethodni pristup kompanije, koja je prije uklonila naslove s pregleda veza u nastojanju unapređenja originalnog sadržaja i poboljšanja korisničkog iskustva.

Brojne kritike

Uklanjanje naslova prvotno je izazvalo brojne kritike korisnika, koji su tvrdili da nedostatak konteksta otežava brzo razumijevanje sadržaja povezanih članaka.

U prošlosti dijeljenje veza na Twitteru pokazalo se korisnim za one koji su se oslonili na platformu kako bi brzo saznali najnovije vijesti, što je pogodnost koja je izgubljena uklanjanjem pregleda.

Kao odgovor na rastuće nezadovoljstvo korisnika, ili možda zbog vlastitog lošeg korisničkog iskustva, Mask je sada odlučio ponovo uvesti naslove u preglede veza.

Novi pristup, očekuje se, bit će implementiran u nadolazećem ažuriranju Twittera/Xa, prekrivajući naslov povezanog članka na poluproziran način preko slike članka. Ovaj kompromis ima za cilj uravnotežiti potrebu za kontekstom s Muskovom željom za čišćom estetikom tvita.

Maskovo početno opravdanje za uklanjanje naslova temeljilo se na estetskim razlozima, tvrdeći da bi to poboljšalo vizuelnu privlačnost tvitova.

Međutim, korisnici se većinom nisu složili s tim, tvrdeći da su naslovi ključni za brzo shvatanje suštine povezanog članka. Kao rezultat toga povratak naslova dočekan je kao dobrodošao razvoj za mnoge korisnike Twittera/X, koji sada mogu lakše procijeniti relevantnost i vjerodostojnost povezanih članaka prije nego što odluče sarađivati s njima.

Jasnoća i pogodnost

Jasno je da je Maskova sklonost brzim promjenama politike ovog puta zapravo išla u korist korisnika platforme. Samo će vrijeme pokazati hoće li Maskova novootkrivena posvećenost kontekstu potrajati, ali za sada korisnici mogu cijeniti obnovljenu jasnoću i pogodnost koju naslovi donose u njihovo Twitter/X iskustvo.

Ovaj potez odražava i važnost povratne informacije zajednice na razvoj i prilagodbu platformi. Korisnici Twittera/X aktivno su izražavali svoje neslaganje s prethodnom promjenom, a Maskova brza reakcija na tu zabrinutost pokazuje osluškivanje potreba korisnika.

Ovaj angažman s korisnicima ključan je za održavanje povjerenja i privlačenje novih korisnika, posebno u dinamičnom okruženju društvenih medija gdje se očekivanja stalno mijenjaju.

Iako naslovi neće biti vraćeni na pregledima veza na isti način na koji su prvo prikazivani, poluprozirno prekrivanje slike članka može predstavljati smislen kompromis između estetike i informativnosti. Ovaj pristup omogućuje brzo razumijevanje teme članka bez ometanja osnovne vizuelne privlačnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.