PROBLEMI

Upozorenje Sarajlijama: Zbog zagađenja može biti ugrožen kvalitet vode

U glavnom gradu BiH konstantno zagađen zrak

Analizom utvrđeno da 33 uzorka ne odgovaraju propisima Pravilnika. Ilustracija

A. Č. / Fena

5.10.2019

Kvalitet vode u Kantonu Sarajevo uglavnom je dobar, ali može biti ugrožen ako se nastavi proces zagađenja voda i ako se ne zaštite zone izvorišta, navodi se u Studiji o zdravstvenom stanju stanovništva, higijenskim prilikama i zdravstvenoj djelatnosti koju je na sjednici protekle sedmice podržala Skupština KS.

Analizom rezultata nakon pretraga lokalnog vodovoda na lokalitetu općina u Kantonu Sarajevo, utvrđeno je da od ukupno 402 analizirana uzorka, 33 ne odgovaraju propisima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. 

Što se tiče kvaliteta zraka, koncentracije sumpordioksida i čađi određuju se na četiri mjerna mjesta tokom cijele godine. Periodi s najvišom koncentracijom izmjereni su u januaru, februaru i decembru na svim mjernim lokalitetima.

Analiza rezultata dobivenih u 2018. godini pokazuje da je na svim stanicama koncentracija PM10 prekoračila gornju granicu ocjenjivanja. Koncentracije azotdioksida na svim mjernim jedinicama  tokom 2018. bile su niže nego prethodnih godina, kao i broj prekoračenja bilježenja za ugljenmonoksid i ozon.

Koncentracija sumpordioksida u 2018. ukazuje na smanjenje korištenja uglja u Kantonu Sarajevo.

Također, urađeno je 37.647 analiza na zdravstvenu ispravnost životnih namirnica. Broj hemijskih analiza na zdravstvenu ispravnost je 2.683, od čega 93 analize (3,47 posto) nisu odgovarale zdravstvenoj ispravnosti.

Ukupan broj mikrobioloških analiza na zdravstvenu ispravnost životnih namirnica je 22.960, od čega 682 analize (2,97 posto) nisu odgovarale zdravstvenoj ispravnosti, navodi se u Studiji o zdravstvenom stanju stanovništva, higijenskim prilikama i zdravstvenoj djelatnosti KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.