STARO SARAJEVO

Arhitekti Kadići projektirali su prvi neboder u samom centru

Objekt je završen 1947. godine i zaustavio se na 12 spratova

Građen na rate. Avaz

Piše: M. Dakić / Avaz.ba

17.2.2020

U svijetu je posebno u 20. stoljeću počeo trend izgradnje visokih zgrada te su u nekim gradovima nicali objekti po kojima će postati prepoznatljivi.

I Sarajevo spada među takve gradove pa smo svjedoci da se najveći toranj na Balkanu nalazi u našem gradu, a riječ je o „Avaz Twist Toweru“, navodi Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i vrsni poznavalac historije grada.

Hrabar poduhvat

- Mnogi ne znaju da je u Sarajevu napravljen neboder, koji su u narodu prozvali JAT-ov ili Vakufski neboder, s obzirom na to da je vakuf vlasnik. Na lokaciji prekoputa Vječne vatre u 16. stoljeću podignuta je džamija, čiji je vakif bio Havadže Kemaludin. Zbog zapuštenosti i postepenog propadanja, Vakufska direkcija odlučila je srušiti ostatke i započeti hrabar građevinski poduhvat koji će trajno obilježiti panoramu grada. Odlučeno je da se na tom mjestu gradi prvi neboder u Sarajevu. I danas galerija JAT-ovog nebodera na devetom spratu izgleda kao šerefe od munare - ističe Garibija. 

Projektanti su bili braća Muhamed i Reuf Kadić, arhitekti koji su se školovali u Pragu. Tokom Drugog svjetskog rata gradnja je zaustavljena. Nastavak je krenuo poslije rata i objekt je završen 1947. godine. Zaustavio se na 12 spratova.

Objekt se zasniva na kubizmu i neplasticizmu, a ta slobodna i čista forma daje pravo da su braća Kadić polako u Sarajevo i njegovu arhitekturu počeli da uvode pravac minimalizma - navodi Garibija.

Nove vlasti

Ljepota objekata koje su braća Kadić pravili je u tome što su neprimjetni upravo zbog svog prepoznatljivog stila. I ova zgrada izgleda potpuno neprimjetna, mada iskače iz ambijentalnog prostora. U doba gradnje, ovaj objekt predstavljao je jedan od najreprezentativnijih i najopremljenijih u gradu. Zgrada je imala liftove, ali nije završena po projektu braće Kadić. Vjerovatno su se nove vlasti SFRJ prepale visine objekta, pa je skraćen za tri etaže. 


Naziv dobio po reklami

Zašto su ga zvali JAT-ov neboder? Upravo zato što su se na njegovom vrhu nalazile velike reklame Jugoslavenskog aviotransporta, čiji je skraćeni naziv bio JAT.

Šestoaprilska nagrada

Autori projekta imali su problema prilikom školovanja u Pragu, s obzirom na liberalne stavove. Često su im bili oduzimani pasoši, a za svoje zasluge dobili su ipak velike nagrade ZAVNOBiH-a, Šestoaprilsku... 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.