SARAJEVO

Trgovci nervozni zbog slabe prodaje, duhan ide najbolje

Kupaca malo, vjerovatno zbog korone, ali i snijega i hladnoće, a većina bi rekla zbog praznih novčanika

Piše: E. Nišić / Avaz.ba

31.3.2020

Samo su rijetki danas došli da nešto kupe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Pijaca na Otoci, najposjećenija u gradu, jutros je izgledala skoro pa sablasno. Robe je bilo samo na nekoliko štandova, a trgovci nisu baš bili raspoloženi za razgovor. Većina nije krila nervozu zbog slabe prodaje, što znači i slab ili nikakav pazar. A valja preživjeti...

Kupaca nema, nekih zbog korone, nekih zbog hladnog, snježnog dana, ali i zbog praznih novčanika.

Pomalo se kupuje

- Cijene nisam mijenjala, iste su kao prije mjesec. Sve se pomalo kupuje. Špinat je dvije, glavica salate marku, koliko i vezica mrkve. Mladi luk je 2,5 maraka – kaže Zineta Sipović, jedna od rijetkih koji su pristali s nama razgovarati.

Kada je riječ o povrću, kilogram krompira je 1,30 KM, dok za mladi, tek prispjeli, treba izdvojiti 2,5 maraka. Kilogram luka je 2 do 2,5 KM, zelje je 3, koliko treba izdvojiti za karfiol, mrkva je 2, cvekla 2,5 KM.

Što se tiče voća, limun je 4 do 5 KM, banane 3, koliko koštaju i narandže i mandarine, nar je 2, kivi 4 marke.

Kako smo saznali, najviše se kupuje grah po 5 KM za kilogram i hurme koje su dobre za imunitet, za koje treba izdvojiti 4 marke. Grožđice su 7, brusnice 13, suhe šljive 6 do 8, a kilogram oraha u jezgri 18 maraka.

Stariji se „švercuju“

Dio pijace gdje se prodaju mliječni i suhomesnati proizvodi je zatvoren.

Ono što smo danas primijetili je da policija zabranjuje uličnu prodaju, ali se ipak mogu kupiti, naprimjer, maske za 2 marke. Za razliku od voća i povrća, prodaja duhana dobro ide.

Na pijaci smo sreli i jednog starijeg kupca, po našoj procjeni oko 75 godina. Uredno je imao masku, rukavice. Rekao nam je da bi se rado slikao da „izađe u Avazu“, ali nije smio, jer se, kako kaže, "švercuje". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.