MINUTA

Ezdea deklinacija

Više niko normalan ne vjeruje da imamo posla sa odgovornim insanima

Piše: Bakir Hadžiomerović

16.9.2019

Sudeći prema žestokim reakcijama Dragana Čovića i Milorada Dodika, Bakir Izetbegović prekjučer je uneredio i šefa i stanicu. Voda gori! Dabogda na hair i dobro da izađe. No, krenimo redom.

Kako se očekivalo, deputati Stranke demokratske akcije strogo dirigovanom aklamacijom produžili su mandat velikom vođi. Tako valjda tradicionalno prolaze pojedinci koji ne vladaju gvozdenom rukom. Usput je tajnim glasanjem imenovan i ostatak najužeg partijskog rukovodstva. Među privilegiranim guzonjama ponovo nema nijednog nebošnjaka, jednako kao ni predstavnika mostarske ćelije SDA. Razumljiva je to i opravdana situacija! Jer niti je SDA građanski potentna, niti se Hercegovina uklapa u minderske planove Izetbegovićevog privatnog preduzeća. Zelena buržoazija državni je teritorij južnije od Ivana svakako velikodušno isporučila vječitim koalicionim partnerima. Zna se, Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Da se ne lažemo, subotnja matineja u Zetri kulminirala je jednoglasnim usvajanjem takozvane deklaracije prema kojoj će SDA od danas, pa nadalje i ubuduće „povratiti“ izgubljenu bh. republiku. Ubleha decenije prihvaćena je egzaltiranim odobravanjem poslušne kongresne publike. Bilo bi, kažem, genijalno, samo da nije nerealno!

Osim toga, Izetbegović se ničim izazvan zakitio sa famoznih stotinjak hiljada (novo)otvorenih radnih mjesta. Doduše, nije precizirao da li se navedeni podatak odnosi isključivo na bauštelsku Njemačku ili na kompletnu Evropsku uniju. Nisam informiran, ali možda pravu istinu znatiželjnoj javnosti uskoro otkrije neponovljivi trudbenik Halid Genjac.

Gadljivo je, priznajem, bilo slušati dvoranske referate garnirane grubim historijskim falsifikatima, idološkim stranputicama, lažnim obećanjima i nepotrebnim kofrčenjem koje proizvodi dodatnu štetu ionako devastiranom bh. društvu. Međutim, korisno je znati da SDA veoma uspješno podgrijava ovdašnje razarajuće nacionalizme. Zato su poruke iz Zetre daleko dobacile. I više niko normalan ne vjeruje da imamo posla sa odgovornim inasanima. Naprotiv, konjokradice dominiraju!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.