SAVJETI

Pripremite dijete za školu

Posljednje dane raspusta iskoristite da se zabavite, zajedno napravite kolač...

Skupa se zabavite. firstcry parenting

Z. K.

26.8.2023

Mnoga djeca se suočavaju sa stresom prije polaska u školu, a kako biste im olakšali, važno je da ih postepeno pripremate za novi period života. 

Evo šta mame i očevi treba da urade sedam dana prije polaska u školu.

Pripremite materijal 

Kupovina školskog pribora uveliko traje, a posljednji dani za pripremu su sjajni. 

Sjajno je da školarca povedete sa sobom u šoping kako bi izabrao neke omiljene junake na priboru, što će mu sigurno uljepšati polazak u novi razred.

Rutina 

Ako vaše dijete ide u prvi razred, saznajte u koje vrijeme počinje nastava, koliko će mu vremena trebati da stigne do škole i postepeno počnite uspostavljati rutinu. 

Glavna stvar je da ne ide u krevet prekasno, a bolje je za cijelu porodicu u isto vrijeme.

Zabavite se 

Posljednje dane raspusta, kada se pripremate za školu, zabavite se, napravite kolač, u pauzi kupovine pribora pojedite sladoled, pogledajte zajedno uvečer film. Pokažite djetetu da je sve uredu i objasnite da ga očekuje nešto lijepo.

Mjesto za učenje 

Čak i ako živite u malom stanu, dijete treba da ima svoj kutak gdje će raditi domaći ili samo provoditi vrijeme dok uči ili se igra. 

Posavjetujte se s djetetom kako najbolje postaviti računar i da li su vam potrebne police za knjige na kojima će se čuvati školski materijal.

Uzmite odmor 

Bez obzira na to kako se djeca osjećaju povodom 1. septembra, bit će teško pomoći im da prežive ovaj dan dok ste na poslu. 

Pokušajte da se dogovorite sa šefom da uzmete slobodan dan. Nakon što ustanete, zagrlite dijete, poklonite mu mali poklon u čast početka školske godine. Napravite ukusan doručak kojem će prisustvovati cijela porodica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.