DA GA NE OŠTETITE

Kako pravilno očistiti ekran televizora

Važno je znati i šta treba izbjegavati prilikom čišćenja i koja sredstva nikako ne smijete koristiti

Važno je kakvu krpu koristite. Printscreen

M. Z.

15.2.2023

Iako je važno znati kako pravilno očistiti TV, jednako je važno znati šta treba izbjegavati prilikom čišćenja i koja sredstva nikako ne smijete koristiti.

Na taj ćete način spriječiti oštećenja i omogućiti dugovječnost svom TV uređaju. Većina ljudi TV koristi svakodnevno, pa je stoga važno redovno brisati prašinu i čistiti ih. Međutim, koristite li pogrešne metode čišćenja, lako možete nepopravljivo oštetiti skupi kućanski aparat, prenosi HomesAndGardens.

Dakle, iako je važno znati kako pravilno očistiti TV, jednako je važno znati što treba izbjegavati prilikom čišćenja i koja sredstva nikako ne smijete koristiti.

Izbjegavajte jaka hemijska sredstva za čišćenje

- Iako se proizvodi koji se prodaju za staklo i unutrašnje površine mogu činiti kao dobra opcija za čišćenje televizora, šanse su da će ti proizvodi uvijek učiniti više štete nego koristi. Ova hemijska sredstva za čišćenje obično sadrže tvari kao što su alkohol, amonijak i benzen koji će ukloniti sloj namijenjen za sprječavanje blještavila TV aparata – kaže Dženifer Ebert (Jennifer), zamjenica urednika Homes & Gardens.

Također, izbjegavajte proizvode koji sadrže aceton. Ako odlučite koristiti sredstvo za čišćenje koje se prodaje na tržištu, uvijek se odlučite za ono bez navedenih hemikalija ili bilo koje vrste abraziva. Možda ne želite kupiti namjenski ''komplet za čišćenje zaslona''. Ovi setovi obično sadrže krpu od mikrovlakana i malu bočicu otopine koja se uglavnom sastoji od vode. Isplativije je kupiti standardnu krpu od mikrovlakana i koristiti je bez ikakvog sredstva za čišćenje, tek toliko da jednostavno obrišete prašinu. Možete koristiti malu količinu destilirane vode kao nježni domaći sprej za čišćenje ili namjenske maramice za čišćenje ekrana.

Pripazite kakvu krpu za čišćenje koristite

Svaki stručnjak će savjetovati da kupite kvalitetne, neabrazivne krpe za čišćenja većine površina u kućanstvu, a to se odnosi i na TV zaslon. Ako koristite abrazivne krpe, papirnati peškir ili čak navlake umjesto mekšeg materijala, riskirate oštećenja.

- Čak i najnježniji abrazivni materijali mogu uzrokovati nepopravljive ogrebotine na TV ekranu. Mogu također pridonijeti uklanjanju premaza protiv odsjaja zaslona - savjetovala je Ebert i preporučila korištenje krpa od mikrovlakana.

Provjerite jeste li osušili zaslon

- Iako biste uvijek trebali nastojati izbjeći vlagu na televizijskom ekranu, ako ste ga čistili destiliranom vodom i vlažnom krpom, svakako ga valja osušiti nakon toga i ukloniti ostatke vlage - savjetuje Ebert.

Izbjegavajte čvrst pritisak

Brisanje televizora nije isto što i čišćenje obične površine ili čišćenje prozora te čak i mali pritisak može nepovratno oštetiti ekran. Imajte na umu da TV nije isto što i telefon sa zaslonom ili prozorsko staklo, pa budite nježni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.