ZOV DIVLJINE

Zašto psi zavijaju

Naučnici na Univerzitetu ''Eotvos Lorand'' u Budimpešti, gdje Lehocki radi, istraživali su jesu li određene pasmine pasa sklonije zavijanju

Zov divljine. Printscreen

M. Z.

26.2.2023

Kad je mađarska životinjska bihevioristica fani Lehocki (Fanni Lehoczki) primijetila da često zavijanje njenog sibirskog haskija Biza ne izazove uvijek druge pse da reagiraju poput vukova, to je potaknulo pitanje – zašto su neki psi skloniji zavijanju?

Bliskost s vukovima

Naučnici na Univerzitetu ''Eotvos Lorand'' u Budimpešti, gdje Lehocki radi, istraživali su jesu li određene pasmine pasa sklonije zavijanju i ima li to veze s njihovom genetskom bliskošću s vukovima.

Lehocki i njen tim analizirali su kako pasmina, dob i spol psa utječu na njegovu reakciju na zavijanje, testirajući 68 čistokrvnih porodičnih pasa na način da su im puštali trominutne snimke zavijanja vukova i promatrali njihove reakcije.

U eksperiment je bilo uključeno 28 različitih pasmina, od starih pasmina kao što su Shiba inu, sibirski haski, aljaški malamut i pekinezer, do bull terijera i boksera.

Ispitati aspekt

- Glavno otkriće je da su… one pasmine koje su genetski bliže vukovima sklonije reagirati zavijanjem, a također pokazuju više signala stresa od pasa koji su manje povezani s vukovima - rekla je Lehocki istaknuvši da je to tačno samo za pse starije od pet godina.

Među mlađim psima nije bilo razlike između pasmina pa će naučnici dodatno ispitati taj aspekt.

Stariji psi starih pasmina reagirali su dužim zavijanjem i pokazali više ponašanja povezanog sa stresom, dok su novije pasmine reagirale lajanjem.

Prva studija

Istraživanje je, također, zaključilo da pasmine koje više zavijaju također pokazuju više ponašanja povezanog sa stresom kao što je zijevanje, trešnja tijela, lizanje usta i njuške ili češanje tijela.

Ovo je prva studija koja posebno istražuje zavijanje domaćih pasa. “Pripitomljavanje i selektivni uzgoj iz temelja je promijenio vokalni repertoar pasa”, zaključeno je.

Organiziranje zajednice

U divljini, vukovi i psi zavijaju kako bi navodili “pse izviđače” nazad do čopora poslije lova. Zavijanje zapravo služi kao vokalno navođenje kojim se usmjeravaju drugi članovi čopora.

Kada pas kućni ljubimac zavija, radi to iz sličnog razloga, pogotovu ako ste dugo bili van kuće.

Postavljanje granica i odbrambeni mehanizam

Također, zavijanjem psi signaliziraju i upozoravaju druge nepoznate pse da je teritorija već okupirana. Time pas najavljuje svoje prisustvo i upozorava ostatak čopora na novonastale okolnosti. U tom kontekstu, zavijanje služi kao obrambeni mehanizam za suzbijanje predatora i osiguravanje sigurnosti.

U domaćem okruženju, poput vaše kuće, psi mogu da zavijaju iz istog razloga. Neki zavijaju ili laju kada nepoznata osoba dođe ili se ispred dvorišta parkira novi automobil…

Privlačenje pažnje ili izraz anksioznosti

Pas koji zavija možda jednostavno traži pažnju. Neki vlasnici dobro znaju da i psi pomalo manipuliraju emocijama, a zavijanje zaista privlači pažnju vlasnika.

Međutim, ako vaš pas dosta vremena provodi sam, nema dovoljno igračaka ili stvari koje bi ga zabavljale u vašem odsustvu, može postati tužan, usamljen i depresivan. Zavijanje može biti znak protesta jer je pas sam!

Odgovor na nadražaje

Zavijanje može biti i odgovor na okidače iz okruženja. Psi se najčešće oglašavaju kada čuju zvuk sirene hitne pomoći, policije ili vatrogasaca. Također, okidači mogu biti i muzika sa stereo uređaja ili televizije, ili zvuk muzičkih instrumenata.

Ukazivanje na povredu ili pronalaženje

Ljudi plaču kada se povrede, a psi zavijaju u sličnim situacijama. Psi također laju kako bi skrenuli pažnju na bol. Neki psi su dresirani da zavijaju kada otkriju nešto važno – lovački kada pronađe plijen ili policijski pas kada naiđe na eksploziv.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.