LJUBAVNI ODNOSI

Kako prepoznati da vas partner istinski cijeni: Obratite pažnju na ovih pet stavki

Jedan od najvažnijih aspekata zdrave veze je važnost granica

Partner pokazuje koliko vas cijeni ukoliko pažljivo sluša. Instagram

Dž. R.

6.6.2024

Niko od nas nije savršen, ali svi sanjamo o savršenim partnerima. Međutim, sretne i zdrave veze zahtijevaju trud. 

Ukoliko vas partner iskreno cijeni, on će to pokazivati svojim djelima, a ne samo praznim riječima, a ovo su ključna ponašanja koja to dokazuju.

Iskreno sluša

Slušanje je vrlo važno za zdravu i sretnu vezu. Kad vas partner istinski cijeni, ne čuje samo vaše riječi, on vas sluša. 

Ne radi se o klimanju dok mentalno sastavlja popis za kupovinu. Radi se o prisutnosti, aktivnom sudjelovanju u razgovoru i pokazivanju iskrenog interesa za ono što imate za reći.

Potiče vašu neovisnost.

Kad nas partner istinski cijeni, poštuje našu individualnost. On razumije da ste oboje dvije različite osobe, svaka sa svojim interesima, prijateljima i snovima. 

To može značiti da vas potiče da idete na kurs slikanja o kojem ste pričali ili da vas podržava kada želite provesti večer s prijateljima. Shvata da održavanje vaših odvojenih identiteta jača vezu, ne ugrožavajući je.

Pamti sitnice

Kad se partner sjeća sitnica to pokazuje da vas istinski cijeni. Pamti kako pijete kafu, omiljenu knjigu ili onu priču o ljubimcu iz djetinjstva. Ne radi se o veličanstvenim gestama ili ekstravagantnim darovima, radi se o tome da pokazuje da mu je stalo na suptilne, lične načine.

To može značiti da nas iznenade našim omiljenim desertom kada smo imali težak dan ili da se sjete pitati za onaj važan sastanak zbog kojeg smo bili zabrinuti.

Poštuje vaše granice

Jedan od najvažnijih aspekata zdrave veze je važnost granica. Kada nas partner istinski cijeni, poštuje naše granice. Razumije da imamo svoje potrebe i ograničenja te ih poštuje. Ne tjeraju nas da činimo stvari koje nam nisu ugodne ili zanemaruju naše osjećaje.

To može značiti da vam daju prostora kada vam je potreban ili da poštuju vašu odluku da ne razgovarate o određenim temama. Ne radi se o kontroli ili diktiranju uvjeta, radi se o razumijevanju i poštovanju vaših ličnih granica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.