MJESTO AL-ULA

Dacešin posjetio arapski grad: Historijski biser naše planete

Kazao je i to da ukoliko posjetite ovaj grad, imat ćete priliku šetati starim ulicama, uživati u prelijepim prizorima i učiti o starim zanatima

Na stijenama su natpise na aramejskom pismu. Screenshot

E. A.

2.4.2023

Robert Dacešin je Bosanskohercegovački travel bloger i pustolov koji je posjetio arapski grad zvani Al-Ula te pratiteljima otkrio zanimljivosti o ovom mjestu.

- Ovo što ćete sada vidjeti je bez dileme najnevjerovatnija na planeti za koju gotovo da niko i ne zna. Doborodošli u Al-Ulu, mjesto čija historija datira još iz šestog vijeka prije nove ere i koje je nekad predstavljalo drugi najznačajniji grad Nabatejaca, odmah iza čuvene Petre - rekao je.

Kazao je i to da ukoliko posjetite ovaj grad, imat ćete priliku šetati starim ulicama, uživati u prelijepim prizorima i učiti o starim zanatima. Na stijenama ćete moći vidjeti natpise na aramejskom pismu.

Dacešin je pratiteljima savjetovao da noću posjete Slonovu stijenu kako bi osjetili magiju ovog nestvarnog mjesta.

- Možda Al-Ula nije popularna kao Petra ili neka druga mjesta, ali s onim što nudi, rekao bih da je historijski biser naše planete -  kazao je.

Značaj Al-Ule kao arheološkog i historijskog lokaliteta doveo je do osnivanja Kraljevske komisije za Al-Ulu u julu 2017. godine. Njen cilj je promocija ove lokacije kao idealnog turističkog odredišta. Osim toga, komisija izrađuje planove za očuvanje baštine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.