48,8 STEPENI CELZIJUSA

Ovo je najviša temperatura zabilježena u Evropi

Prema navodima SMO-a, rekordno visoka temperatura zabilježena je 11. avgusta 2021. godine

Sicilija. Rethink

D. R.

30.1.2024

Svjetska meteorološka organizacija (SMO) potvrdila je u utorak kao najvišu temperaturu postignutu na evropskom kontinentu 48,8 stepeni Celzijusa zabilježenu prije dvije godine na italijanskom ostrvu Siciliji, nakon dugog protokola ispitivanja podataka i upotrebljenih sredstava mjerenja da se obezbijedi naučna vrijednost tog podatka.

Prema navodima SMO-a, rekordno visoka temperatura na Siciliji zabilježena je 11. avgusta 2021., kada su temperature bile visoke u većem dijelu Evrope, što je podstaklo zabrinutost za klimatske promjene izazvane ljudskom aktivnošću.

- Međunarodni panel naučnika, stručnjaka za atmosferu provjerio je temperaturu registrovanu u automatizovanoj meteorološkoj stanici u Sirakuzi, na Siciliji u Italiji - saopćila je SMO, agencija Ujedinjenih nacija (UN).

Provjeren rekord

Prethodni temperaturni rekord u Evropi bio je 48 stepeni, registrovan je 19. jula 1977. u Atini i Elefsini, u Grčkoj.

Taj rekord, koji je priznala SMO, nije nezavisno provjeren, kao što je ovaj novi rekord u Italiji.

SMO provjerava s mnogo detalja podatke kao što su upotrijebljeni instrumenti i uslovi u kojima su registrovani ti podaci, prije nego što potvrdi neki rekord, što objašnjava zašto je novi rekord ovjeren tek dvije i po godine kasnije.

Rezultati istrage

- Tako detaljna procjena daje nam sigurnost da su naši svjetski podaci o temperaturi ispravno izmjereni - rekao je izvjestilac za klimatske i meteorološke ekstreme pri SMO-u, američki geograf Rendal Keverni.

On je ukazao da "istraga pokazuje alarmantnu tendenciju ka nastavku bilježenja rekordno visokih temperatura u određenim djelovima svijeta".

Rezultati istrage koju je sproveo panel naučnika objavljeni su u časopisu International Journal of Climatology, podsjeća AFP.

Keverni je pokrenuo bilježenje ekstremnih meteoroloških fenomena još 2007. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.