UKUSNO I FINO

Junetina sa suhim šljivama

Gusti sos od povrća, vina i šljiva ima izuzetan okus

Ukusno i fino. Instagram

M. Z.

25.1.2024

Predlažemo junetinu u sosu od suhih šljiva, fenomenalna kombinacija ukusa i odlično se slaže uz široke rezance ili pire krompir. Gusti sos od povrća, vina i šljiva može se kombinirati i uz druge vrste mesa.

Sastojci: 600 g junećeg buta, 30 g maslaca, 3 kašike maslinovog ulja, 100 g suhih šljiva bez košpica, 80 g korijena celera, 2 mrkve, 1 glavica luka, 100 ml bijelog vina, 2 kašike svježe nasjeckanog peršuna, so po ukusu, biber po ukusu, voda po potrebi.

Priprema

1. Izrežite šljive i povrće. Suhe šljive i korijen celera narežite na manje komade, luk nasjeckajte na rebra, a mrkvu izrendajte.

2. Juneće odreske prekrijte plastičnom folijom pa tučkom za meso istucite s obje strane. Začinite po ukusu solju i biberom.

3. U tavu stavite maslac i 2 kašike maslinovog ulja i pustite da se zagrije. Zapecite meso s obje strane dok ne porumeni. Izvadite na tanjir i prekrijte folijom.

4. U istu tavu dodajte kašiku maslinovog ulja, pustite da se zagrije pa ubacite luk, mrkvu i korijen celera. Pržite sve dok se povrće lagano ne karamelizira, pa ubacite i suhe šljive. Vratite meso u tavu i pirjajte dolivajući po potrebi po malo vode, dok meso i povrće ne omekšaju.

5. Odreske izvadite i stavite na topli tanjir, a povrće i suhe šljive s vodom prebacite u posudu i usitnite štapnim mikserom. Dobiveni sos vratite u tavu, dodajte vino i vodu po želji, u zavisnosti od gustoće sosa. Vratite i odreske u tavu i kuhajte još otprilike 10 do 15 minuta. Umiješajte peršun i sklonite s vatre.

6. Poslužite uz široke rezance, pire krompir, a sve će biti uredu i ako dodate samo hljeb i salatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.