ZDRAVLJE U KUĆI

Može li se salo pretvoriti u mišiće

"Zdravlje u kući"

28.3.2018

O debljini i mršavljenju postoji mnogo mitova. Pobrojali smo samo najčešće i evo šta je istina.

1. Mišići se mogu pretvoriti u salo i obrnuto

Mišići i salo dvije su potpuno različite vrste tkiva pa nije moguće jednu transformirati u drugu. Dakle, ako prestanete vježbati, mišići će se smanjiti, dok će se ćelije mišićnog tkiva proširiti. To je razlog zašto nakon prestanka vježbanja primjećujete više sala.

2. Masna hrana stvara salo

Salo nastaje unosom veće količine kalorija od potrošnje. Naravno da masnoća može pridonijeti tome, no vrlo je važno znati da postoje zdrave i nezdrave masnoće. Tako npr. maslinovo ulje spada u kategoriju zdravih masnoća pa bi ono trebalo biti dio vaše prehrane.

3. Salo se može gubiti s određenog područja

Ne! Ako želite smanjiti udio masnog tkiva, to ne možete učiniti s određenog dijela tijela, već od svuda. No, često je tužna istina da je područje s kojeg želimo izgubiti salo upravo ono na kojem je ono najtvrdokornije te se najduže zadržava.

4. Mišići su teži od sala

Kilogram sala je isto što i kilogram mišića - kilogram, međutim, razlika je u volumenu, jer su mišići kompaktniji i gušći pa tako kilogram mišića zauzima manje prostora od kilograma sala.

5. Ne možete mršavjeti i izgrađivati mišiće u isto vrijeme

To je istina. U procesu sagorijevanja masnoća tijelo će sagorjeti i dio mišića, no na to se može utjecati prehranom bogatom proteinima.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.