ZDRAVLJE

Cimet liječi infekcije, štiti želudac...

Odličan je i u borbi protiv gripe i želučanih tegoba, pomaže i u mršavljenju

Ako želite izgubiti višak kilograma, češće jedite cimet. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

1.2.2019

Cimet nije samo začin za pitu od jabuka ili druga jela. On ima odlična ljekovita svojstva i može ublažiti simptome raznih tegoba. Brojni su načini da se cimet koristi, a da nije riječ o kulinarstvu. Prije svega, odličan je u borbi protiv gripe i želučanih tegoba. Uništava bakterije u crijevima, pa čak i one jače i upornije, poput ešerihije koli.  

Ublažava akne

Ako imate gripu ili probleme sa želucem, prokuhajte kašičicu cimeta u šolji i po vode i pustite da kuha lagano 15 do 25 minuta. Neka odstoji još 15-tak minuta, mijenjat će boju od blijedo žute do zlatno crvene. Tu tekućinu popijte.

Cimet ima je topao, ugodan miris, a kako ubija bakterije, uništit će i one koje uzrokuju smrad u vašem domu. Stavite koru cimeta u vrelu vodu i pustite da se para širi prostorom. Nakon pola sata smrad će nestati.

Ako želite izgubiti višak kilograma, češće jedite cimet. On ubrzava metabolizam, a brzi metabolizam znači i lakši gubitak težine. Dobro je dodati kašičicu cimeta u jutranju kafu ili njime posuti tost ili zobene pahuljice. Cimet je najbolje uzimati ujutro.

Ovaj začin pospješuje zdravlje srca i krvnih sudova. Pojedite jednu kašičicu cimeta svaki dan natašte, a možete ga pomiješati i s medom. Uz to, ublažava i akne. Pomiješajte cimet i med i nanesite smjesu na aknu. Ostavite da stoji nekoliko minuta, ili čak i rrkeo noći. Potom isperite toplom vodom.

Niži šećer

Cimet zbog dobrih antibakterijskih svojstava liječi i bolesno zubno meso, a uklanja i neugodan zadah iz usta. Promućkajte u ustima smjesu od dvije kapi eteričnog ulja cimeta i kašiku kokosovog ulja.

Također, pomaže i u smanjenju nivoa šećera u krvi te povećava djelovanje inzulina. Za ljude s dijabetesom tipa 2 stručnjaci preporučaju da dnevno pojedu jedan do četiri grama cimeta.

Pomaže kod depresije


Miris cimeta uvijek nas asocira porodična druženja i evocira lijepe uspomene. Uz to, naučno je dokazano da je dličan u borbi protiv crijevnih bakterija koje su povezane s depresijim. Prokuhajte ga u vodi i popijte kao čaj. Možete ga pomiješati i s medom i toplom vodom.

Liječi gljivice na noktima

Onaj ko ih je imao zna koliko gljivice mogu biti frustrirajuće i koliko ih se teško riješiti. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegovog lišća koje se stavlja direktno na nokat ujutro i navečer. Uz to, dobro je potopiti stopala u razrijeđeno cimetovo ulje pomiješano s gorkom soli.

Oprezno s kombiniranjem

S obzirom na to da cimet može smanjiti nivo šećera u krvi, treba biti oprezan kada je u pitanju kombiniranje cimeta s drugim dodacima koji također mogu smanjiti nivo šećerašećera. To su: alfa lipoična kiselina, rogač, bijeli luk, divlji kesten, psilijum.

Protiv gubitka kose

Oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti trebaju pomiješati jednu kašiku maslinovog ulja, kašiku meda i kašikicu cimeta u prahu. Smjesu treba nanijeti na tjeme i držati 15 minuta, potom kosu oprati. Ova smjesa, pokazalo se, može biti učinkovita čak i kada se drži samo pet minuta na tjemenu.

Odbija kukce

Miris cimeta kukcima nije ugodan pa bježe od njega. Mravi će skrenuti sa svog puta ako ih pospete s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu. Takošer, štapić cimeta možete staviti i u kesicu kako biste odjeću zaštitili od moljaca.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.