TRIKOVI

Olakšajte sebi čišćenje doma

To nije posao koji ćemo raditi s uživanjem, ali kada na kraju sve blista, zadovoljstvo je neprocjenjivo

Odredite rok u kojem nešto morate napraviti. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

4.2.2019

Niko nije presretan kad se mora uhvatiti čišćenja i pospremanja. To definitivno nije posao koji ćemo raditi s uživanjem, ali kada na kraju sve blista, zadovoljstvo je neprocjenjivo. 

Najteže je započeti, a kasnije sve ide lakše. Nekoliko je načina da sebi olakšate čišćenje i pospremanje vašeg životnog prostora i da sve u kratkom roku bude blistavo čisto.

Nova sredstva

Ljudi koji se profesionalno bave čišćenjem prostora kažu da je muzika pokretač svega. Zato, prije nego što se uhvatite krpe, pustite muziku koja će vam dati ritam i tako vam pomoći da raspoloženi i razdragani brzo pospremite. Potom otvorite sve prozore u kući. Svjež zrak ne samo da će pomoći vama da brže odradite posao, već će i istjerati neprijatne mirise iz kuće.

Još jedan od načina za dobivanje motivacije je taj da odredite rok u kojem nešto morate napraviti. Kad znate da određeni posao trebate napraviti u određenom roku, potrudit ćete se da to i ispunite.

Čitajte članke o održavanju kuće, jer i tako možete dobiti motivaciju inspiraciju kako biste započeli s pospremanjem doma. Možete naići na neke savjete i prijedloge koji će vam u tome pomoći.

I kada čistite, isprobavanje nečeg novog može biti zanimljivo i uzbudljivo. Bilo da se radi o novom osvježivaču prostora ili nekom novom sredstvu za čišćenje, to vas može motivirati. Kada kupujete proizvode, potražite one koji će vam uštedjeti vrijeme i novac te one koji vam se učine zanimljivima.

Odredite vrijeme

Ako sami sebi unaprijed odredite vrijeme za obavljanje nekog zadatka, on će imati veće šanse da bude obavljen. Odlučite da ćete određeno vrijeme svake sedmice posvetiti čišćenju i unaprijed upišite taj sat u svoj raspored.

Uključite cijelu porodicu

Nije zanimljivo kad cijeli posao oko čišćenja preuzmete na sebe. Što vas je više, to je zabavnije. Čišćenje pretvorite u obiteljsku aktivnost. Podijelite zadatke i pritom se uvjerite da je svatko zadovoljan onim dijelom koji mora napraviti.

Odredite sebi nagradu

Nagrada je još jedan detalj koji će vas motivirati. Ne mora to biti ništa skupo i veliko. Možda vam je dovoljna samo činjenica da ćete se po završetku posla ispružiti ispred televizora i u miru pogledati omiljeni film ili seriju. A možete se nagraditi i tako što ćete sebi kupiti nešto što zaista želite.

Radite ujutro

Ako najteži zadatak obavite na početku dana, bit će brže obavljen. A dodatni bonus ovog pristupa je i što tada možete proći kroz ostatak dana s prekrasnim osjećajem postignuća!

Kada se najave gosti

Niste se nadali gostima, a oni su se najavili. Uz nekoliko trikova stan će vam nabrzinu izgledati uredno. Uklonite odjeću nabacanu preko stolice ili kreveta. Čist pod ostavlja dobar utisak, pa ga usisajte i prebrište kako bi sijao. Zategnite prostirke na kaučima, a potom nabrzinu oribajte lavabo i wc šolju. 

Ne morate biti savršeni

Odvojite nekoliko sati svake sedmice i očistite što je više moguće, bez trošenja previše vremena na detalje. Nemojte ribati mrlju na tepihu 20 minuta, kada biste za to vrijeme mogli usisati pola doma, spremiti krevet ili očistiti dnevni boravak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.