VIRUSI

Groznica na usni se javlja kao popratna pojava infekcije

Primarna infekcija obično se događa tokom djetinjstva, dok reaktivacija virusa može nastupiti i godinama kasnije

Herpes Simplex se manifestira na licu i genitalnoj regiji. Facebook

Dž. R.

12.1.2024

Herpes na usni (Groznica na usni) vrlo je česta virusna infekcija (Herpes Simplex) koja prati pojedina stanja organizma, a najčešće se javlja kao popratna pojava infekcija koje narušavaju imunitet te kod jakih menstruacija, stresa, straha, anksioznosti ili nervoze.

Mogućnost zaraze

Postoje dva tipa virusa, virus Herpes Simplex 1 ili HSV1 se češće manifestira simptomima na usnama i licu, dok se virus Herpes Simplex 2 ili HSV2 manifestira simptomima u genitalnoj regiji. Iako se oba virusa mogu manifestirati u oba područja.

Primarna infekcija obično se događa tokom djetinjstva, dok reaktivacija virusa može nastupiti i godinama kasnije. Nakon prve infekcije, virus ostaje u nervnim ćelijama i može se aktivirati periodično, uzrokujući ponovnu pojavu simptoma, najčešće na istom mjestu.

Herpes na usni je zarazan, a najčešće se prenosi slinom, poljupcima, kašljanjem ili kihanjem te zaraženom hranom i pićem. Nositelj virusa može prenijeti herpes drugoj osobi čak i kada mjehurići nisu prisutni, no najveća mogućnost zaraze je od trenutka pojave mjehurića do pojave krasti.

Ovaj herpes obično izbija iznenada. Jedan do dva dana prije pojave prvih simptoma na tom se mjestu mogu osjetiti svrbež, bol i prilično neugodno peckanje. Prvu infekciju mogu pratiti i opći simptomi zarazne bolesti, kao što su povišena temperatura, opća slabost i povećani limfni čvorovi.

Jačanje imuniteta

Krvni testovi pokazuju o kojem se tipu herpesa radi, ali kada osoba nema nikakvih simptoma, krvni testovi ne mogu otkriti mjesto infekcije. 

Prevencija je uglavnom utemeljena na izbjegavanju ljubljenja ili korištenja stvari zaražene osobe. Vjerovatnost širenja infekcije se može smanjiti odgovornim spolnim ponašanjem. Izbjegavajte dodirivanje zaraženog područja rukama i temeljito perite ruke nakon izbijanja infekcije.

Ponovno pojavljivanje herpesa možete spriječiti jačanjem imuniteta, zatim se pobrinite da svaki dan imate barem sedam sati kvalitetnog sna.

Eterična ulja

Za ublažavanje simptoma herpesa može se koristiti i čehno svježeg bijelog luka, koji je potrebno držati na usni otprilike pet minuta. Može se zaustaviti i eteričnim uljima geranija, bergamota, eukaliptusa, čajevca i lavande. Posavjetujte se sa stručnjakom oko upotrebe navedenih ulja. Nipošto nemojte sami slagati recepturu bez provjerenih proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.